Colombianen verwerpen vredesakkoord met FARC-rebellen

De Cubaanse president Raul Castro tussen de Colombiaanse president Juan Manuel Santos en FARC-leider Rodrigo Londono, beter bekend als Timochenko © REUTERS

De Colombianen hebben zondag verrassend het vredesakkoord tussen de regering en de FARC-rebellen verworpen. Het neen-kamp behaalde 50,23 pct van de stemme, zo melden de verkiezingsautoriteiten.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos was niet verplicht om een referendum te organiseren over het akkoord met de FARC, maar de resultaten van de volksstemming zijn wel bindend. De afwijzing van het vredesakkoord door de Colombiaanse bevolking komt onverwacht. De regering zei voor het referendum ‘geen plan B’ te hebben en het akkoord niet te zullen heronderhandelen. Bovendien gingen polls uit van een ruime overwinning voor het ja-kamp.

Het akkoord, dat maandag ondertekend werd door Santos en FARC-leider ‘Timosjenko‘, moest een einde maken aan een conflict dat meer dan 50 jaar geduurd heeft tussen de regering, rechtse paramilitairen en linkse guerillastrijders. Meer dan 220.000 mensen kwamen daarbij om het leven en miljoenen mensen sloegen op de vlucht.

In het akkoord zijn onder meer landbouwhervormingen, acties tegen drugshandel, politieke participatie van gedemobiliseerde guerillastrijders, de ontwapening van de guerrillero’s en de creatie van een systeem van overgangsrechtspraak opgenomen.

President en FARC blijven werken aan vrede

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos erkent de mislukking van het referendum van zondag over het vredesakkoord met de FARC, maar zegt ook niet te zullen opgeven. Ook de FARC zeggen dat ze zich zullen blijven inzetten voor een onderhandelde oplossing.

‘Ik zal me niet overgeven en zal blijven streven naar vrede’, zo klonk de president strijdvaardig in een toespraak op de televisie na de bekendmaking van de resultaten. Ook voor FARC-leider Timoleon Jimenez, beter bekend als Timosjenko, is de ‘nee’ van de bevolking niet het einde van het verhaal.

‘De FARC betreuren ten zeerste dat de vernietigende kracht van de mensen die haat en wrok zaaien de mening van de Colombianen heeft beïnvloed’, zo reageerde hij teleurgesteld. Hij voegde er wel aan toe dat zijn beweging enkel het woord als wapen zal gebruiken om de toekomst vorm te geven.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content