Colombiaanse regering en FARC ondertekenen nieuw vredesakkoord

24/11/16 om 21:05 - Bijgewerkt om 21:23

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en bevelhebber Rodrigo 'Timosjenko' Londoño van de linkse guerrillabeweging Farc hebben een nieuw vredesakkoord gesloten en ondertekend.

Colombiaanse regering en FARC ondertekenen nieuw vredesakkoord

Juan Manuel Santos © Belga Image

Het verdrag moet volgende week nog goedgekeurd worden in het Congres.

Het oorspronkelijke vredesverdrag tussen beide partijen werd in oktober bij referendum door een nipte meerderheid van de bevolking verworpen. De nieuwe tekst wijkt op enkele heikele punten van de oorspronkelijke af. Zo moeten de straffen voor de guerrillastrijders harder uitvallen dan voorzien. Voorts wordt de kas van de Farc aangesproken voor het schadeloos stellen van slachtoffers.

Voor zijn overleg met de Farc, die decennialang de overheid in Bogota heeft bestreden, werd president Santos dit jaar met de Nobelprijs voor de Vrede onderscheiden. In de jarenlange strijd tussen regering, linkse rebellen en extreemrechtse paramilitairen zijn ruim 220.000 doden gevallen.

Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft volgens een mededeling het Zuid-Amerikaanse land 'gefeliciteerd' voor de ondertekening van het nieuwe vredesverdrag. 'Dit akkoord zou definitief het einde moeten inluiden van het conflict met de FARC', aldus de bewindsman. (Belga/KVDA)

Onze partners