Colombiaanse regering en FARC bereiken landbouwakkoord

27/05/13 om 11:47 - Bijgewerkt om 11:47

De Colombiaanse regering en de linkse rebellengroep FARC hebben een sleutelakkoord bereikt over een landbouwhervorming.

De landbouwhervorming is de eerste van vijf punten waarover een overeenkomst moet bereikt worden in een vredesakkoord.

Het akkoord doet het optimisme toenemen over de bredere gesprekken in Cuba volgende maand. "Het eerste akkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC betekent een gouden kans om ook in de andere thema's succes te boeken", zegt een FARC-onderhandelaar aan persbureau IPS.

Ondanks de vooruitgang werd direct na de publicatie van een gezamenlijke verklaring duidelijk dat meningsverschillen blijven bestaan.

87 procent van boeren beschikt niet over grond

Het hoofd van de FARC-delegatie, Luciano Marin, verwees naar "uitzonderingen" in de overeenkomst die moeten uitgeklaard worden voor het einde van de gesprekken. De regering benadrukte dat de overeenkomst pas definitief is als over alle punten een akkoord wordt bereikt.

Volgens FARC zijn er in Colombia landbouwbedrijven die tot 100.000 hectare hebben terwijl 87 procent van de boeren niet over grond beschikt. Studies geven aan dat de kloof tussen arm en rijk in Colombia een van de grootste ter wereld is.

Het kersverse akkoord bevat een overeenkomst over een Grondfonds voor de Vrede. Daar zullen boeren zonder land, of boeren met onvoldoende land,terecht kunnen.

Vijftig jaar oude conflict

De vredesgesprekken werden formeel gelanceerd half oktober in Oslo. Half november verhuisden ze naar Havana. De regering van Juan Manuel Santos hoopt de gesprekken tegen het eind van het jaar af te ronden.

Een akkoord zou het bijna vijftig jaar oude conflict in het Zuid-Amerikaanse land oplossen. Vorige week nog kwamen vier mensen om het leven toen de FARC een voertuig aanviel met een regionale immigratiefunctionaris in Noord-Colombia. (Belga/IPS/AVE)

Lees meer over:

Onze partners