Colombia en Farc bereiken nieuw vredesakkoord

Juan Manuel Santos © Belga

De Colombiaanse regering en de guerillabeweging Farc hebben een nieuw vredesakkoord bereikt na intensieve onderhandelingen in de Cubaanse hoofdstad Havana. Het eerste vredesakkoord werd in oktober tijdens een referendum door de bevolking afgekeurd.

‘We hebben een nieuw finaal vredesakkoord bereikt voor het gewapend conflict, waarin aanpassingen, preciseringen en aanvullingen werden toegevoegd van verschillende onderdelen van de maatschappij’, klinkt het in een gemeenschappelijk persbericht.

‘Ik moet nederig toegeven dat dit akkoord beter is dan het vorige’, verklaarde de Colombiaanse president Juan Manuel Santos tijdens een televisietoespraak. Toen hij in augustus aankondigde dat beide partijen een akkoord hadden bereikt, had hij ook al verklaard dat het om het ‘best mogelijke akkoord’ ging. Dat akkoord – waarover vier jaar onderhandeld was – werd door het volk toch verworpen in een referendum, voornamelijk omdat erin werd opgenomen dat de guerrilleros niet gestraft worden voor het geweld tijdens het conflict en dat de guerrillabeweging wordt omgevormd tot een wettelijke politieke beweging.

Onlangs meldde Santos daarom dat het nieuwe vredesakkoord niet opnieuw in een referendum zal voorgelegd worden aan de bevolking. Op juridisch vlak is de goedkeuring door het Congres voldoende, maar bij het eerste vredesakkoord wilde Santos met het referendum een grotere basis bereiken.

Akkoord van de hoop

FARC-commandant Ivan Marquez
FARC-commandant Ivan Marquez© AFP

Op Twitter noemen de Farc het akkoord een ‘akkoord van de hoop’. ‘Het enige wat nog nodig is om de fundamenten te bouwen van een vreedzaam Colombia is de toepassing van dit akkoord’, klinkt het. Hoofdonderhandelaar van de guerilleros Ivan Marquez verklaarde ook dat de Farc ‘een grotere inspanning hebben geleverd om tegemoet te komen aan de vraag voor vrede’.

In de hoofdstad Bogota kwamen tientallen mensen op straat om het nieuwe akkoord te vieren.

Alvaro Uribe, de voorganger van Juan Manuel Santos en een van de grootste tegenstanders van het vorige akkoord, waarschuwde dat Santos dit akkoord nog niet als definitief moet bestempelen en dat de tegenstanders van het vorige akkoord en de slachtoffers van het conflict eerst over het akkoord op de hoogte moeten worden gesteld vooraleer het wordt toegepast.

Het akkoord moet een einde maken aan een conflict dat meer dan 50 jaar geduurd heeft tussen de regering, rechtse paramilitairen en linkse guerillastrijders, waarbij meer dan 220.000 mensen om het leven kwamen en miljoenen mensen op de vlucht sloegen.

(Bekga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content