Colin Powell: ‘Trump is nationale schande, Hillary verknalt het met hybris’

De ex-ministers van Buitenlandse Zaken Colin Powell en Hillary Clinton tijdens een ceremonie in 2014 © REUTERS
Rudi Rotthier

De vroegere topgeneraal en minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell vergelijkt Donald Trump met tv-maker Jerry Springer. Hij noemt zijn Republikeinse partijgenoten ‘idioten’, en Hillary Clinton “hebberig” en “geen persoon die verandering brengt”, “ongebreideld ambitieus”.

Dat blijkt uit privémails, die gepubliceerd werden door de website DCLeaks.com, en die opgepikt werden door de site Buzzfeed. Wie de mails gehackt heeft, is niet zeker – al wijzen velen in de VS in de richting van Rusland. Het is ook niet duidelijk wie achter DCLeaks.com zit. Colin Powell heeft de authenticiteit van de mails bevestigd en zegt dat er nog “veel meer” op komst is.

Bij dit alles: deze mails waren bedoeld als privécommunicatie.

Powell, een gematigde Republikein die in 2008 en 2012 bekendmaakte dat zijn stem naar Obama ging, heeft zich tot dusver officieel afzijdig gehouden, wat zijn mails des te interessanter maakt. Hij is ziedend over Trump en diens opgang binnen zijn partij.

Hij noemt Trump “schaamteloos” en “een nationale schande en een internationale paria” in een mail die in juni van dit jaar werd verstuurd. “Hij is bezig zichzelf te vernietigen – de Democraten moeten hem zelfs niet aanvallen”.

Hij gaat herhaaldelijk in op het racistisch karakter van Trumps kandidatuur die, schrijft hij, teruggaat op de birtherbeweging – de beweging die de geboorte van president Obama als Amerikaan in vraag stelde, en die aangevuurd werd door Trump.

“Yup, de birther beweging was racistisch”, schrijft Powell aan zijn voormalige medewerker Emily Miller.” Dat is wat 99 procent gelooft. Toen Trump dat niet kon volhouden, zei hij dat hij ook wilde vernemen of het geboortecertificaat (van Obama, red.) vermeldde dat hij moslim was. Zoals ik eerder heb gezegd: wat als hij dat was? Moslims worden elke dag als Amerikanen geboren”.

Trump ” staat op 1 procent bij zwarte kiezers en zal zakken. Hij beschouwt ons als idioten”.

‘Beroemdisering’

In een eerdere mail, uit november 2015, noemde Powell de Republikeinse presidentscampagnes “een reality show, met Trump in de rol van Jerry Springer. Ik kijk niet en blijf niet hangen. Ze zullen wel voorbijgaan”.

“Hij (Trump dus) appelleert aan de ergste demonen van de GOP en aan arme witte mensen”. Dat hangt samen, schrijft hij in een volgende mail, met “een steeds belangrijker thema in mijn toespraken – de beroemdisering (celibrification) van onze samenleving. Fox News kreeg de hoogste kijkcijfers ooit voor een debat, dus Ailes (Roger Ailes, de toenmalige baas van Fox News) legt het bij met Trump en zegt aan Megyn Kelly dat ze zich maar over haar menstruatie moet zetten. Hey, het is niet persoonlijk. Het is gewoon business”. Powell verwijst in deze mail naar het allereerste debat van Republikeinse presidentskandidaten in augustus 2015 dat bekeken werd door 25 miljoen mensen. Nadien klaagde Trump over zijn ondervraging door journaliste Megyn Kelly, en suggereerde hij dat haar harde vragen een gevolg waren van menstruatie.

‘Ik zou haar een rekening moeten sturen’

Maar ook voor Hillary Clinton is de generaal bijzonder kritisch. Ze had tijdens haar ondervraging door de FBI Colin Powell aangehaald als een minister die eerder van privémails gebruik had gemaakt. Ze zei ook dat ze zijn advies had gevolgd door haar privé-systeem te hanteren.

“Ik heb Hilleary’s (sic) dienaartjes herhaaldelijk gezegd dat ze een fout maken door mij erbij te betrekken en dat nog altijd te proberen. Ze maken de media niets wijs en zij hangt aan het kruis. De verschillen zijn groot en dat weten ze.”

Vorige maand voegde hij in een andere mail toe: “HRC (Hillary Rodham Clinton, red.) had dit twee jaar geleden kunnen afhandelen door gewoon iedereen eerlijk te vertellen wat ze had gedaan en mij erbuiten te laten. Alles wat ze aanraakt, verknalt ze ongeveer met hybris (overmoed). Ik vertelde je over een optreden aan een universiteit dat ik kwijtspeelde omdat ze zodanig te veel vroeg dat ze onder vuur kwamen en geen geld meer overhadden. Ik zou haar een rekening moeten sturen.”

Zal hij Clinton ondersteunen, zoals hij eerder met Obama deed, wil een mailpartner op 1 augustus weten.

Powell aarzelt. “Er is reden waarom ze overkomt als corrupt”.

Eerder, in 2014, schreef hij dat hij “liever niet” voor Clinton zou moeten stemmen, “hoewel ze een vriendin is die ik respecteer. Een 70-jarige persoon met een lange staat van dienst. Ongebreidelde ambitie. Hebberig. Geen persoon die verandering brengt, met een echtgenoot die thuis mokkels neukt”.

Begin 2015 stelt Powell zich al vragen over haar gezondheidstoestand. “Ze ziet er niet goed uit. Ze werkt zich dood. Ze zal 70 worden in haar eerste jaar als president”.

Hij ondersteunt Clinton wel inzake Benghazi, waar 4 Amerikanen onder wie de ambassadeur bij een aanslag om het leven kwamen. De onderzoeken daarnaar noemt Powell “een domme heksenjacht. De basisfout lag bij een moedige ambassadeur die dacht de Libiërs zien me graag en ik ben oké in deze kwetsbare plek”.

‘De partij heeft mij verlaten’

Powell, nu 79, werkte als adviseur onder president Ronald Reagan, en werd onder diens opvolger George Herbert Walker Bush de topmilitair in de VS (als eerste zwarte). George W. Bush stelde hem aan als minister van Buitenlandse Zaken. Het viel aan Powell om onder meer voor de VN de invasie van Irak te verdedigen. Hij deed dat op basis van foute informatie.

Hij voelt zich nu een buitenstaander in de Republikeinse partij, blijkt uit de mails. “De partij heeft mij verlaten”. Zijn partijgenoten, en meer in het bijzonder gewezen vicepresident Dick Cheney, omschrijft hij als “idioten”.

Hij heeft het in een verwijzing naar Donald Rumsfeld, destijds minister van Defensie, over de “idioot Rummy”.

Partner Content