Coalitievorming in Nederland gaat moeizaam van start

15/06/10 om 14:15 - Bijgewerkt om 14:15

Het CDA wil dat VVD en PVV het eerst eens worden over de grote lijnen vooraleer mee aan tafel te schuiven.

In Nederland praten VVD en PVV dinsdag met informateur Uri Rosenthal over een mogelijke coalitie. Het CDA negeert een oproep van PVV-leider Geert Wilders om daarbij aanwezig te zijn.

Rosenthal werd afgelopen zaterdag aangesteld als informateur na de verkiezingen van woendag 9 juni, waarbij de rechts-liberale VVD de grootste partij werd in Nederland.

De Partij voor de Vrijheid (PVV) van Wilders en de VVD van Mark Rutte praten dinsdag met de informateur over een mogelijke coalitie.

Wilders deed een dringende oproep aan het CDA om daarbij aanwezig te zijn, maar CDA-fractieleider Maxime Verhagen legde die oproep volgens Nederlandse media naast zich neer.

Het CDA, dat op 9 juni een zware nederlaag leed en inzake zetels in de Tweede Kamer werd gehalveerd, heeft weinig zin om mee aan tafel te schuiven zolang PVV en VVD het niet eens zijn over de hoofdlijnen.

Verhagen gaat woensdag wel praten met Rosenthal, maar Wilders en Rutte zullen bij dat gesprek niet aanwezig zijn.

Verhagen zei maandagavond na zijn eerste gesprek met Rosenthal dat hij vindt dat VVD en PVV de grote verschillen die er tussen beide partijen zijn eerst maar moeten zien te overbruggen. Daarna komt het CDA pas in beeld, aldus Verhagen.

Lees meer over:

Onze partners