Co-piloot kaapt vliegtuig terwijl piloot op het toilet zit

17/02/14 om 07:25 - Bijgewerkt om 10:08

Op de luchthaven van Genève is een gekaapt passagierstoestel van Ethiopian Airlines geland. De kaper is de co-piloot. Hij maakte gebruik van een toiletpauze van de piloot om het vliegtuig te kapen.

Co-piloot kaapt vliegtuig terwijl piloot op het toilet zit

Ethiopian Airlines © BELGA

De copiloot van het gekaapte vliegtuig van Ethiopian Airlines is opgepakt. Dat heeft de woordvoerder van de luchthaven bekendgemaakt. Het was de copiloot die achter de kaping zat; hij maakte van een toiletpauze van de piloot gebruik om zich in de cockpit op te sluiten en het vliegtuig aan de grond te zetten in Genève in plaats van in Rome, de eigenlijke bestemming van de vlucht.

De 31-jarige man voelde zich "bedreigd" in zijn land en heeft politiek asiel gevraagd in Zwitserland, aldus nog de woordvoerder. Bij de arrestatie vielen geen gewonden en ook tijdens de kaping raakte niemand gewond.

Een passagiersvliegtuig van Ethiopian Airlines is gekaapt. De kaper liet het toestel dat op weg was van Addis Abeba naar Rome landen in Genève.

Een woordvoerder van de luchthaven van Genève vertelde aan het persagentschap Reuters dat er een gekaapt toestel op de tarmac staat. Volgens Ethiopian Airlines zijn het personeel en de passagiers in veiligheid.

De vlucht van Addis Abeba naar Rome "werd gedwongen door te vliegen naar de luchthaven van Genève", klonk het in een communiqué van Ethiopian Airlines. Daar is het vliegtuig intussen geland.

De luchtvaartmaatschappij is "onmiddellijke regelingen aan het treffen om de gewaardeerde klanten op de vlucht in kwestie naar hun bestemming te vliegen".

Boven Zuid-Soedan maakte het vliegtuig melding van een kaping, aldus eerdere nieuwsberichten. De luchthaven van Genève is gesloten. Er werd onderhandeld met de kaper.

Volgens de politie is de kaper intussen overmeesterd. Er zijn geen gewonden en de passagiers kunnen later met andere vluchten doorvliegen naar hun bestemming.

Intussen blijkt dat het de co-piloot was die zijn eigen vliegtuig kaapte. De man nam de controle van het vliegtuig over toen de piloot even naar het toilet was. Hij sloot zich op de cockpit en zette het vliegtuig aan de grond in Genève. Zowel de kaping als de arrestatie van de kaper verliepen zonder bloedvergieten.

Aan boord waren meer dan 200 passagiers, aldus een politiewoordvoerder. Op de luchthaven wordt voor medische en psychologische bijstand gezorgd. Nog volgens de politie worden sommige passagiers verhoord. De situatie op de luchthaven is nu onder controle.

De vlucht uit Addis Abeba moest normaal gezien om 4.40 uur landen in Rome.

(EE)

Lees meer over:

Onze partners