CNN: 'Topman Al-Qaeda in Jemen gedood door drone', eiste aanslag Charlie Hebdo op

16/06/15 om 02:52 - Bijgewerkt om 03:06

De leider van Al-Qaeda op het Arabische schiereiland (AQAP), Nasir al-Wuhayshi, is volgens nieuwszender CNN bij een Amerikaanse drone-aanval om het leven gekomen. Zijn organisatie eiste onder meer de aanslag tegen Charlie Hebdo op.

CNN: 'Topman Al-Qaeda in Jemen gedood door drone', eiste aanslag Charlie Hebdo op

Een foto van Al-Wuhayshi die CNN verspreidde © /

Het bericht volgt amper 24 uur nadat volgens nog onbevestigde berichten Mokhtar Almokhtar werd gedood, de leider van een aan Al-Qaeda gelinkte terreurbeweging in Noord-Afrika. Ook daar zou het Amerikaanse leger verantwoordelijk voor zijn.

Nasir al-Wuhayshi werd volgens CNN voorbije vrijdag gedood bij een drone-aanval in Mukalla. Het Amerikaanse leger of AQAP zelf hebben de informatie nog niet bevestigd, maar Jemenitische media maken wel melding van het overlijden.

Ontsnapping

Al-Wuhayshi was na Al-Zawahiri de nummer twee van Al-Qaeda wereldwijd. Hij staat ook op de Amerikaanse lijst van meest gezochte personen, omdat hij aanslagen zou hebben gepland op Amerikaanse bodem. Al-Wuhayshi, afkomstig uit het zuiden van Jemen, ontmoette Al-Qaeda-leider Osama bin Laden in de jaren negentig in Afghanistan. Hij werd zijn persoonlijke secretaris. Jarenlang fungeerde hij als "zijn schaduw". Eind 2001 slaagde hij erin om de regio Tora Bora in Afghanistan te ontvluchtten, tijdens een Amerikaans offensief

De man bouwde in zijn thuisland Jemen een netwerk van Al-Qaeda op, eerst vanuit de gevangenis, waaruit hij in 2006 kon ontsnappen. Drie jaar later werden de Jemenitische en Saoedische tak verenigd onder AQAP.

Charlie Hebdo

Voor de VS is dat nog steeds de meest gevaarlijke divisie van de terreurbeweging Al-Qaeda. AQAP eiste onder meer de verantwoordelijkheid op van de aanval op het Franse satirische magazine Charlie Hebdo in januari van dit jaar in Parijs. Al-Wuhayshi zou binnen AQAP worden opgevolgd door Qasim al-Rim, ook wel Abu Hureira al-Sanaani genaamd.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners