CNN-presentator Pierce Morgan wordt kwaad in wapendebat: 'Hoeveel kinderen nog?'

17/12/12 om 18:19 - Bijgewerkt om 18:19

CNN-presentator Piers Morgan krijgt het kwaad in een debat over wapenwetten. 'Hoeveel kinderen moeten er nog sterven voor jullie eindelijk minder wapens willen?'

Het debat over strengere wapenwetten lijkt na deschietpartij in Newtown, Connceticut, waarbij 26 mensen onder wie 20 kinderen stierven, onvermijdelijker te worden. Alvast CNN-presentator Piers Morgan heeft genoeg van de vergoelijkende analyses van de wapenlobby. In een debat over 'gun control' valt hij even uit zijn rol als moderator. De Brit verloor zijn koelbloedigheid: "Hoeveel kinderen moeten er nog sterven voor jullie eindelijk zullen zeggen: 'We hebben minder wapens nodig, niet meer'?"

Obama blijft op de vlakte

De schietpartij in Newtown, Connecticut, doet opnieuw de gemoederen over een strengere wapenwetgeving oplaaien. President Barack Obama zei schoorvoetend dat zo'n bloedbaden moeten vermeden worden: "Ons land heeft dit te vaak meegemaakt. Er moeten betekenisvolle acties volgen." Net als na de schietpartij tijdens de première van de laatste Batmanfilm in Colorado, Denver, waarbij 12 mensen omkwamen sprak Obama (net als presidentskandidaat Mitt Romney toen) niet over het aanhalen van de wapenwetten. Een te gevoelig thema tijdens een verkiezing, klonk het toen bij waarnemers.

Dat Obama ook nu nog niets concreets gezegd heeft, maakt zijn uitspraak volgens Amerika-kenner Bart Kerremans "enigzins wrang": "Tot nog toe heeft hij niet getoond dat hij echt een leiderschapsrol wil spelen voor een strengere wapenwetgeving."

Komt Bill Clintons verbod op aanvalswapens terug?

Aangezien Obama nu niet meer op een herverkiezing hoeft te rekenen, wordt geopperd dat hij misschien een door George W. Bush teruggeschroefde wet van Bill Clinton zal herstellen. Die wet maakte het bezit van aanvalswapens illegaal.

Obama had na het drama in Colorado een opening gemaakt in die richting. Hij erkende dat wapens, jagen en schieten "deel uitmaken van de Amerikaanse identiteit. Maar veel wapenbezitters zullen het met me eens zijn dat een AK-47 thuishoort in de handen van een soldaat, op het slagveld. En niet in de handen van een crimineel in onze steden." (SD)

Onze partners