CNN: 'IS verdacht van aanval met mosterdgas tegen VS-troepen'

22/09/16 om 01:28 - Bijgewerkt om 01:28

Terreurgroep Islamitische Staat zou een aanval met mosterdgas hebben uitgevoerd tegen de Qayyara luchtmachtbasis in Irak, waar Iraakse en Amerikaanse troepen opereren. Dat melden Amerikaanse officiële bronnen. Niemand raakte gewond bij de aanval.

CNN: 'IS verdacht van aanval met mosterdgas tegen VS-troepen'

Beeld van een eerder bombardement op Qayyara © REUTERS

Nieuwszender CNN meldt op basis van 'officiële bronnen' dat IS ervan verdacht wordt dinsdag een projectiel met mosterdgas te hebben afgevuurd.

Dat projectiel, afkomstig uit gebied rond Mossoel waar Islamitische Staat de plak zwaait, werd door functionarissen gecategoriseerd als een raket of een artilleriegranaat, en werd door de troepen getest omdat er een verdachte substantie werd opgemerkt. Uit de tests zou gebleken zijn dat het om mosterdgas ging. Althans: er werden twee tests uitgevoerd, waarvan er één positief en één negatief was. De stof wordt nu naar een labo gestuurd voor verdere tests. Niemand raakte gewond door de aanval.

Minder dan 100 meter

Volgens functionarissen had de stof een lage zuiverheidsgraad en was het projectiel op een slechte manier bewapend. Daarenboven zou het wapen niet efficiënt zijn geweest. Het land op "minder dan 100 meter" van Amerikaanse soldaten.

De soldaten die betrokken waren bij het incident hebben uit voorzorg ontsmettingsdouches genomen, maar niemand vertoont sporen van blootstelling aan het gas. De functionarissen verklaarden nog dat ze "verwacht hadden" dat IS zou proberen chemische wapens te gebruiken wanneer Amerikaanse en Iraakse troepen in de richting van Mossoel oprukten in een poging de stad opnieuw in te nemen. Daarom gaat het Pentagon er, op basis van de eerste elementen, van uit dat de terreurgroep achter de aanval zit. Vermoed wordt dat IS al verschillende keren aanvallen uitvoerde met mosterdgas tegen Amerikaanse doelwitten.

(Belga/RR)

Onze partners