Live Clinton wint met 0,2 procentpunt voorsprong op Sanders in Iowa

02/02/16 om 01:28 - Bijgewerkt om 17:34

Bij de eerste voorverkiezing in de Amerikaanse presidentsrace, in de staat Iowa, heeft de conservatieve Republikein Ted Cruz gewonnen. Hij versloeg vastgoedmagnaat Donald Trump, die zich nog moest reppen om Marco Rubio af te houden. Aan Democratische kant claimt Hillary Clinton de overwinning. Er is sprake van een piepkleine voorsprong op Bernie Sanders. Volg het hier live.

Clinton wint met 0,2 procentpunt voorsprong op Sanders in Iowa

© REUTERS

 • Kevin Van der Auwera

  Clinton wint met 0,2 procentpunt voorsprong op Sanders in Iowa

  De vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft de Democratische voorverkiezingen in de staat Iowa met slechts 0,2 procentpunt voorsprong gewonnen, zo heeft haar partij dinsdag bekendgemaakt. De vroegere First Lady behaalde in de caucus 49,8 procent van de stemmen tegen 49,6 procent voor senator Bernie Sanders

 • Jan Herregods

  'Sanders zou hertelling vragen'

 • Jan Herregods

  Sanders: 'Ik kan enkel hopen op een eerlijke telling'

 • Jan Herregods

  Sanders: 'Zo veel mogelijk informatie publiek maken'

  In het campagneteam van Bernie Sanders valt te horen dat ze een onderzoek wensen van de uitslag in Iowa. 'We hopen dat zo veel mogelijk informatie publiek wordt gemaakt.'

 • Jan Herregods

  Clinton klopt Sanders met kleinste verschil

  De Democratische partij kondigt aan dat Hillary Clinton het met een miniem verschil heeft gehaald van Bernie Sanders.

 • Simon Demeulemeester

  4 vragen over Iowa: 'Trump moet overtuigend New Hampshire winnen, anders ziet het er benard uit'

  Is het een probleem voor zowel Republikeinen als Democraten dat er geen afgetekende koploper is?

  Wat met Donald Trump?

  Zetten de Republikeinen nu alles op Marco Rubio?

  En wie is de morele winnaar: Hillary Clinton of Bernie Sanders?

  4 vragen aan onze man in Iowa.

  Na de eerste voorverkiezingen in Iowa op 1 februari 2016: Donald Trump, Ted Cruz, Bernie Sanders en Hillary Clinton

  Na de eerste voorverkiezingen in Iowa op 1 februari 2016: Donald Trump, Ted Cruz, Bernie Sanders en Hillary Clinton © Reuters

 • Rudi Rotthier

  Des Moines Register: uit 12 bureaus zijn de resultaten zoek

  Nog een bericht in de Des Moines Register. Van 12 bureaus zijn de resultaten zoek. De partij belde hierover met de Democratische partij in Iowa, die bevestigt en campagnes vraagt om te helpen zoeken...

  Met meer dan 99 procent van de stemmen geteld, liggen Hillary Clinton (49,9 pct) en Bernie Sanders (49,6 pct) nek-aan-nek bij de voorverkiezingen van de Democraten in Iowa. Inzake kiesmannen zouden ze er elk evenveel binnenrijven.

 • Rudi Rotthier

  Des Moines Register: in 6 bureaus werd beslist bij muntopgooiing

  Jason Noble, een van de topjournalisten bij de Des Moines Register, bericht dat in minstens 6 caucusbureaus kruis of munt is gegooid over de uitslag bij de Democraten. In al die gevallen won Hillary Clinton, bericht hij. In een bureau in Ames waren er na de verdeling van de kiezers tussen de kandidaten ineens 60 kiezers verdwenen. Daarna ontstond een discussie en werd een munt opgegooid om uit te maken wie de extra vertegenwoordiger zou krijgen. Het werd Clinton.

  Ook in andere bureaus waren er gelijkaardige betwistingen, nadat het oorspronkelijk aantal kiezers niet langer in overeenstemming was met het verdeelde aantal kiezers. In een geval gaf de partijleiding zelf het advies om met een munt te beslechten.

 • Rudi Rotthier

  Gebrek aan personeel reden van Democratische vertraging

  Er is nu een min of meer steekhoudende verklaring voor de vertraging bij de Democraten. Er was geen of te weinig personeel voorzien om de resultaten per district te verwerken, en campagnemedewerkers zijn moeten inspringen - wat vragen kan doen rijzen over de onpartijdigheid.

  We hebben nu 99 procent van de resultaten bereikt. Het is 693 tegen 691 in het voordeel van Clinton.

 • Rudi Rotthier

  Nu 689 tegen 686

  We hebben 98 procent bereikt: 689 vertegenwoordigers voor Clinton, 686 voor Sanders. Het wordt tijd om het artikel nog eens te herlezen over wat de Democratische caucus in Iowa precies inhoudt. Er wordt op vier niveaus gewerkt. Op het laagste niveau, in het caucuslokaal, was het al duwen en trekken, dan worden per lokaal vertegenwoordigers verkozen, die per district opnieuw tegen mekaar moeten opgaan. Waarna de resultaten naar het staatsniveau gaan.

  De procenten gaan nog altijd de hoogte in, maar in de Amerikaanse pers wordt er toch rekening mee gehouden dat er vandaag geen resultaat komt. Letterlijk genomen is dat al waar, het is in Iowa na middernacht. Maar men rekent met grotere vertraging dan dat.

 • Rudi Rotthier

  Clinton-Sanders: nu 683-680

  De enige sport die dergelijke resultaten kan geven is cricket. Met nog altijd 97 procent van de resultaten binnen staat Hillary Clinton op 683 vertegenwoordigers tegen Bernie Sanders op 680.

 • Rudi Rotthier

  Marco Rubio: we hebben het gedaan, geef me geld

  Marco Rubio kan zich enige reden de overwinnaar van de avond noemen. Hij overtrof de verwachtingen met meer percenten dan de anderen, met 8 procent om precies te zijn. Maar de snelle reflex was om geld te vragen. Via twitter - geef me vijf dollar, en ook via een mailing.

  "Vriend, wat een nacht! De media en het establishment hadden me weken geleden al afgeschreven, maar we hebben hun ongelijk bewezen". Rubio vervolgt dan met fragmenten uit zijn overwinningsspeech: "we kunnen ons geen overwinning van Clinton of Sanders veroorloven". Per paragraaf of zelfs per zin is er een vraag om te schenken. De campagne van Rubio heeft volgens de recentste cijfers nog ongeveer 10 miljoen dollar in de bank. Slecht is dat niet, maar meer is duidelijk beter.

 • Jan Herregods

  Oude tweet van Trump duikt opnieuw op

  Nu Trump op een nederlaag is aangelopen, worden heel wat oude uitspraken weer opgerakeld. Die krijgen in het licht van de gebeurtenissen een aparte bijklank.

 • Rudi Rotthier

  De strijd tussen Clinton en Sanders nog onbeslecht

  Met nu 97 procent van de resultaten binnen is er nog altijd geen uitslag binnen bij de Democraten. Lees hier wat we tot dusver weten.

  Hillary Clinton: "een zucht van verlichting"

  Hillary Clinton: "een zucht van verlichting" © REUTERS

 • Rudi Rotthier

  Op zoek naar de nog niet getelde districten?

  Volgens de Amerikaanse pers is het niet duidelijk op welke resultaten we nog wachten, en hoelang. Dit duurt in ieder geval al een paar uur langer dan gepland. CBS vermoedt dat het zelfs nog een paar dagen kan duren eer de Democraten een definitieve uitslag bekendmaken. Voor de uiteindelijke nominatie is er nu al geen verschil: de twee koplopers krijgen evenveel vertegenwoordigers voor de Conventie, waar de nominatie in juli zal gebeuren.

 • Rudi Rotthier

  Sanders: Iowa is een politieke revolutie begonnen

  Sanders is nog altijd aan het speechen, veel langer dan Hillary. Hij hekelt de pers, die zijn voorstellen verwerpt als "pie in the sky". "Iowa is een politieke revolutie begonnen". "Genoeg is genoeg, dit land is van ons allemaal".

  Hij houdt er nu toch mee op. Twee toespraken en geen uitslag, dat is onuitgegeven.

  Het kiespubliek in Iowa is ongewoon, heel conservatief aan Republikeinse kant, maar eerder progressief/liberaal aan Democratische kant.

  Sanders wint in ieder geval de strijd van muziekkeuzes. Na Stevie Wonder en Talking Heads is nu David Bowie aan beurt: Starman.

Onze partners