Clinton wil internationale reactie op Koreaanse crisis

26/05/10 om 11:31 - Bijgewerkt om 11:31

Tijdens haar bezoek aan de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul heeft Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton de internationale gemeenschap opgeroepen om te reageren op de Koreaanse crisis.

Clinton wil internationale reactie op Koreaanse crisis

© Epa

Clinton kwam woensdag aan in Seoul, de laatste etappe van haar rondreis door Azië.

Volgens haar zijn er overweldigende bewijzen dat Noord-Korea achter de torpedering van een Zuid-Koreaans oorlogsschip op 26 maart zit. Pyongyang ontkent dat.

"Dit was een onaanvaardbare provocatie van Noord-Korea en de internationale gemeenschap heeft een verantwoordelijkheid en verplichting om te reageren", zei Clinton in Seoul.

Clinton drong er de voorbije dagen ook bij China, een van de enige bondgenoten van Noord-Korea, op aan om Pyongyang op de vingers te tikken. Maar Peking roept op tot terughoudendheid.

Crisis

Zuid-Korea kondigde maandag onder meer de stopzetting van alle handel met zijn noorderburen aan. Het wil ook dat de VN-Veiligheidsraad sancties tegen Pyongyang treft.

In een reactie besliste Noord-Korea om alle relaties met het Zuiden te bevriezen. Het stalinistische regime dreigt ook met een oorlog als Zuid-Korea acties tegen Pyongyang onderneemt.

Onze partners