Clinton: ‘Trump is een van de betere rekruteerders van IS aan het worden’

Bernie Sanders en Hillary Clinton © AFP

De drie Democratische kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap zijn zaterdag voor de derde keer met elkaar in debat getreden. Vooral de strijd tegen het terrorisme vormde een belangrijk discussieonderwerp. De twee voornaamste kandidaten, Bernie Sanders en Hillary Clinton, bleken van mening te verschillen over de aanpak van de crisis in Syrië.

Exact 43 dagen voor de start van de voorverkiezingen gingen Clinton, Sanders en Martin O’Malley in Manchester (New Hampshire) nogmaals de confrontatie met elkaar aan in een tv-debat. Net zoals bij de eerste twee debatten bleken de drie het in grote lijnen eens te zijn met elkaar.

Er werden ook maar weinig aanvallen gelanceerd op Hillary Clinton, die daardoor wellicht haar comfortabele voorsprong in de peilingen (56 procent, tegenover 31 procent voor Sanders) zal kunnen behouden.

Strijd tegen terrorisme

In de nasleep van de aanslag in San Bernardino vormde de strijd tegen het terrorisme een belangrijk onderwerp voor het debat. Daarbij kwam aan het licht dat Clinton en Sanders van mening verschillen over de aanpak van het Syrische conflict.

Zo liet Clinton, gewezen minister van Buitenlandse Zaken, verstaan dat ze voorstander is van de instelling van een no-flyzone en van een snel vertrek van de Syrische president Bashar al-Assad. “Uiteraard is Assad een vreselijke dictator, maar het is niet Assad die de VS aanvalt, wel Islamitische Staat”, zo repliceerde Sanders. “Ik ben niet zo’n grote aanhanger van regimewissels als zij”, beklemtoonde hij.

‘Trump is een van de betere rekruteerders van IS aan het worden’

Met die uitspraak herinnerde hij de kijkers eraan dat Clinton in 2002 mee de invasie in Irak goedkeurde. Daarnaast werd ook teruggekomen op de uitspraken van de Republikeinse kandidaat Donald Trump, die een inreisverbod voor moslims wil instellen.

Clinton benadrukte daarbij dat IS net probeert om die antimoslimretoriek uit te buiten. “Trump is een van de betere rekruteerders van IS aan het worden”, zo stelde ze. “Zelfs in onze slechte dagen hebben we meer te bieden dan onze extremistische tegenstanders van rechts”, liet Sanders dan weer optekenen. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content