Clinton noemt Trump 'ongeschikt' voor presidentschap: 'Als Trump wint, zullen ze vieren in het Kremlin'

02/06/16 om 21:54 - Bijgewerkt om 22:12

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft donderdag haar Republikeinse tegenstrever Donald Trump 'onvoorbereid en ongeschikt' genoemd voor het Witte Huis. Ze vindt hem niet betrouwbaar om het Amerikaanse leger te leiden en om te gaan met zijn kernwapenarsenaal.

Clinton noemt Trump 'ongeschikt' voor presidentschap: 'Als Trump wint, zullen ze vieren in het Kremlin'

Hillary Clinton en Donald Trump © AFP

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft donderdag haar Republikeinse tegenstrever Donald Trump niet alleen "onvoorbereid" maar ook "door zijn temperament ongeschikt" voor het Witte Huis verklaard.

"Trump mag nooit het land of het Amerikaanse leger leiden, of over (...) de atoomcodes beschikken". "Ik denk dat de persoon die de Republikeinen nomineerden voor het presidentschap de job niet kan doen", zei de vroegere First Lady in San Diego (Californië) in een ongewoon scherpe aanval. De uitlatingen van de vastgoedmagnaat over zaken zoals het Amerikaanse engagement in de NAVO, Rusland, Noord-Korea, de proliferatie van kernwapens en het gebruik van foltering vertonen een gebrek aan kennis omtrent de VS en de wereld, zei Clinton. Trump is volgens haar "niet geschikt voor een functie die kennis vereist, standvastigheid en een immens gevoel voor verantwoordelijkheid", zei de Democratische "hopeful".

Volgens Clinton moeten de VS "vasthouden aan hun bondgenoten". Ze voegde eraan toe dat China en Rusland de Amerikaanse bondgenootschappen graag zouden zien verzwakken onder een mogelijk bewind van Trump. "Wanneer Donald Trump wint, zullen ze vieren in het Kremlin. Wij kunnen dat niet laten gebeuren". "Ik kan de bizarre fascinatie van Trump voor dictators en sterke mannen niet begrijpen", zei de vroegere senator voor New York ook. "Ik laat zijn voorliefde voor tirannen aan psychologen over".

Onze partners