Clinton neemt uitspraken over Trump-kiezers (voor een deel) terug

11/09/16 om 09:20 - Bijgewerkt om 09:20

De Amerikaanse presidentskandidate voor de Democraten Hillary Clinton heeft zich verontschuldigd omdat ze de helft van de aanhangers van haar Republikeinse rivaal Donald Trump 'betreurenswaardig' had genoemd.

Clinton neemt uitspraken over Trump-kiezers (voor een deel) terug

Hillary Clinton © Reuters

Clinton deed de uitspraken tijdens een fondsenwervingsavond. Ze zei: 'Grof gesteld kan je de helft van de Trump-aanhangers onderbrengen in wat ik de mand van betreurenswaardigen (basket of deplorables) onderbrengen. Racisten, sexisten, homofoben, xenofoben en islamofoben - noem maar op. Helaas zijn er zo'n mensen en hij heeft hen opgeheven.' De andere helft is volgens haar 'gewoon wanhopig voor verandering'.

Trump was er als de kippen bij om zijn onvrede te tonen. Zo schreef hij op Twitter dat Clinton 'zo beledigend was voor zijn supporters, miljoenen geweldige en hardwerkende mensen, dat het haar zal kosten in de peilingen'.

Nuance

Intussen heeft de Democratische kandidate zich verontschuldigd. 'Ik heb een grove veralgemening gemaakt en dat is nooit een goed idee. Ik betreur dat ik 'de helft' zei - dat was verkeerd', zei Clinton in een persbericht, na de ophef die was ontstaan over haar uitspraken.

Clinton gaf dan wel haar fout toe, toch garandeerde ze in het persbericht dat ze de 'fanatieke en racistische retoriek' van haar rivaal blijft bekampen. 'Het is betreurenswaardig dat Trump een nationaal podium gaf aan haatdragende ideeën en stemmen, in het bijzonder door de franjes van fanatici met een tiental volgers te retweeten en hun boodschap aan 11 miljoen personen over te brengen', zei ze, refererend naar de activiteiten van de miljardair op Twitter.

Geslonken

Vraag is nu welke gevolgen Clintons uitspraken zullen hebben in de campagne, vooral dan bij onbesliste kiezers. In de jongste peilingen was Trump aan het knabbelen aan zijn achterstand. (KVDA)

Onze partners