Clinton-mails: volgens Democraten ging FBI-baas boekje te buiten

31/10/16 om 13:58 - Bijgewerkt om 14:01

Volgens Harry Reid, leider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat, is FBI-baas James Comey zijn boekje te buiten gegaan door te onthullen dat zijn dienst e-mails van de presidentskandidate gaat onderzoeken.

Clinton-mails: volgens Democraten ging FBI-baas boekje te buiten

VS- Senaatsmeerderheidsleider Harry Reid © Reuters

Reid argumenteert in een open brief aan Comey dat hij mogelijk de Hatch Act overtreedt, die federale ambtenaren verbiedt om verkiezingen te beïnvloeden.

Harry Reid

Harry Reid © Reuters

Ook beschuldigt de topdemocraat de FBI-baas ervan dat die gevoelige informatie achterhoudt over nauwe banden tussen de Republikeinse kandidaat Donald Trump, zijn topadviseurs en de Russische regering. 'Het volk heeft het recht dat te weten. Ik heb maanden geleden al opgeroepen in een brief om deze informatie bekend te maken'.

E-mails

Afgelopen nacht raakte bekend dat de FBI de toestemming heeft gekregen om de pas ontdekte e-mails van Hillary Clinton te onderzoeken. Het gaat meer bepaald om e-mails van haar rechterhand Huma Abedin, die in beslag werden genomen tijdens het onderzoek naar het sturen van seksuele boodschappen naar een minderjarige door haar echtgenoot Anthony Weiner. Om de nieuwe e-mails die via de privéserver van Clinton verstuurd werden te onderzoeken, moest de FBI eerst een nieuw mandaat krijgen.

Nu dat het geval is, gaat de dienst onderzoeken of de e-mails geen vertrouwelijke informatie bevatten.

Eerste onderzoek

In juli werd het eerste FBI-onderzoek afgerond naar het gebruik van een privéserver door Clinton tussen 2009 en 2013, in plaats van een beveiligde overheidsserver.

De conclusie was dat Clinton onvoorzichtig was geweest, maar geen crimineel gedrag stelde. Vrijdag legde Comey echter een bom onder Clintons campagne, door aan te kondigen dat er nieuwe e-mails ontdekt waren die onderzocht moesten worden. (Belga/KVDA)

Onze partners