Clinton eist nominatie op maar Sanders wil van geen wijken weten

08/06/16 om 07:19 - Bijgewerkt om 10:17

In de nacht met de laatste zes voorverkiezingen heeft Hillary Clinton de Democratische nominatie opgeëist. Zowel zij als Donald Trump staken een hand uit naar de aanhang van Bernie Sanders, die enigszins verraste door zijn campagne verder te zetten. President Obama kondigde aan dat hij donderdag een ontmoeting zal hebben met Sanders.

Clinton eist nominatie op maar Sanders wil van geen wijken weten

Vreugde bij Clintonaanhangers © REUTERS

Maandag had het persagentschap Associated Press officieus de Democratische nominatie aan Hillary Clinton toegekend. Het kamp van Bernie Sanders protesteerde dat met name de superdelegates, de partijbonzen, pas in juli hun stem bepalen. Maar in een nacht waarin Clinton duidelijk beter presteerde dan Sanders eiste Hillary de overwinning en de nominatie op. Ze heeft, gaf ze aan, zowel een meerderheid van verdiende delegates als van superdelegates. "Dankzij jullie bereiken we een mijlpaal. Voor het eerst in de geschiedenis van dit land wordt een vrouw de genomineerde van een grote partij".

Eerder had ze meegegeven dat de zaal in Brooklyn waar ze haar toespraak hield "een glazen plafond" had. "Maak jullie geen zorgen, dit plafond gaan we niet verbrijzelen".

"Deze overwinning behoort niet toe aan één persoon, maar aan een generatie van vrouwen die gevochten hebben en zich opgeofferd hebben, en dit moment mogelijk hebben gemaakt".

Ze reikte de hand aan Bernie Sanders: "Hij heeft miljoenen kiezen, vooral jongeren, geïnspireerd. Dat is zeer goed geweest voor deze verkiezingscampagne en voor Amerika".

Meer specifiek voor de aanhang van Sanders zei ze: "Het voelt nooit goed met hart en ziel voor iets te vechten, en het dan niet te halen. Ik ken het gevoel".

"Maar terwijl we vooruitkijken naar de komende strijd - laten we zien wat ons verbindt. We geloven dat samenwerking beter is dan conflict, en dat bruggen beter zijn dan muren".

'Trump ongeschikt'

Ze ging vervolgens te keer tegen haar Republikeinse rivaal, Donald Trump, die ze "qua temperament ongeschikt" noemde "om president te zijn".

"En hij probeert niet gewoon een muur met Mexico te bouwen. Hij probeert de Amerikanen onderling met muren te scheiden. Als hij zegt: 'Laten we Amerika opnieuw groot maken', is dat codetaal voor 'Laten we Amerika terug laten gaan in de tijd' naar een periode van ongelijke kansen en waardigheid voor enkelen".

"Als Donald Trump zegt dat een eminente rechter, geboren in Indiana, zijn job niet kan doen omdat hij van Mexicaanse origine is, of als hij een gehandicapte journalist bespot, of vrouwen varkens noemt, dan gaat dat in tegen alles waar wij voor staan. Wij willen een land waar iedereen met respect behandeld wordt".

Trump, concludeerde ze, "wil angst stichten en zout in wonden strooien en ons elke dag vertellen hoe groot hij wel is".

Obama krijgt Sanders op de koffie

De jubelende Clintonaanhang in Brooklyn beleefde een gloriedag. In het Sanderskamp werden sommige gebeurtenissen in Brooklyn, volgens een verslag van CNN, op awoertgeroep onthaald. De aanhang van Sanders is vaak niet opgezet met Clinton. Sanderssupporters beschouwen haar als "meer van hetzelfde", een politicus die, in tegenstelling tot Sanders, wel geld van Wall Street aanneemt, en in het algemeen het tegenovergestelde van de "politieke revolutie" die Sanders in het vooruitzicht stelde. Er zal overredingskracht nodig zijn om die aanhang op Clinton te laten stemmen.

President Barack Obama heeft blijkens een mededeling van het Witte Huis met zowel Clinton als met Sanders gebeld, en hij zal een soort bemiddelingsopdracht op zich nemen. Hij ontvangt donderdag, op diens vraag, Sanders, en zal overleggen hoe de dingen die Sanders ter harte gaan in de campagne kunnen opgenomen worden.

Er zit met name een probleem bij de jongeren en de onafhankelijken, die Clinton tot dusver niet bereikt, en die Sanders wel heeft aangesproken. De president zal Sanders wellicht proberen te overhalen om actief mee te werken aan de campagne van Clinton en zo zijn aanhang over de streep te halen.

Bernie Sanders: 'The struggle continues'

Een aantal uren nadat Clinton zichzelf tot Democratische presidentskandidaat had uitgeroepen, besteeg Bernie Sanders het podium in Santa Monica. Hoewel het er op dat moment ook al naar uitzag dat hij in Californië zou verliezen van Clinton, kondigde hij aan dat hij nog niet uit de race stapt, en doorgaat tot de conventie in juli.

"We zullen blijven vechten voor elke stem en elke afgevaardigde die we kunnen krijgen", aldus Sanders. 'Onze missie is meer dan Trump verslaan, onze missie is om dit land te transformeren.'

De senator van Vermont bedankte zijn kiezers en wees erop dat zoveel jonge mensen hem steunen. "Jonge mensen begrijpen dat ze de toekomst van Amerika zijn en willen die toekomst mee vormgeven", zei hij. Daarnaast feliciteerde hij Clinton voor haar overwinningen van dinsdag, zonder te verwijzen naar het feit dat Clinton eerder op de avond de overwinnig opeiste als de vermoedelijke Democratische kandidaat.

Brave Trump, boze Trump

Aan Republikeinse kant won Donald Trump, als enige resterende kandidaat, alle zes voorverkiezingen.

Daar zat het drama elders. Speaker Paul Ryan verweet de genomineerde dat hij met zijn uitspraken tegen rechter Gonzalo Curiel "een schoolvoorbeeld van racisme" had gegeven.

Met de hele partijtop die hem aanpakte over zijn uitspraken, gebruikte Trump zijn korte overwinningstoespraak om de partij wat te paaien. Ik zal "maken dat de kiezers fier zullen zijn op de partij en de beweging".

Ook hij stak een hand uit naar de Sandersaanhang. Sanders had gelijk dat hij vrijhandelsakkoorden afwijst, aldus Trump. Zijn aanhangers "werden in de kou gelaten door het systeem van de superdelegates". Trump "zal hen met open armen ontvangen".

"Sommige mensen zeggen dat ik te veel een vechter ben. Maar vrede heeft altijd mijn voorkeur. Mijn doel is altijd om mensen samen te brengen. Maar als ik gedwongen word te vechten voor iets waar ik in geloof, zal ik nooit het gevecht uit de weg gaan".

"We zullen dit land weer aan het werk zetten, we zullen de binnensteden heropbouwen. We zullen dit land weer groot maken".

In zijn van teleprompter afgelezen toespraak kondigde Trump een grotere speech aan tegen Hillary Clinton, die hij wellicht op maandag zal houden. Hij gaf wel dit al mee: "De Clintons hebben de politiek van persoonlijke verrijking tot een kunstvorm verheven."

"Bij elke verkiezing beloven politici verandering. Maar ze willen het systeem niet veranderen. Ik heb met overweldigende steun een gemanipuleerd systeem overwonnen. Dat was de enige manier waarop ik kon winnen. Na jaren van ontgoocheling is er iets wat we allemaal geleerd hebben. Je kunt een gemanipuleerd systeem niet uitklaren met degenen die het gemanipuleerd hebben".

Onze partners