CIA wilde verdachte aanslag Boston op terreurlijst

Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

De CIA wilde Tamerlan Tsarnaev in 2011 al op een lijst van potentiële terroristen plaatsen. De vraag rijst hoe hij toch door de mazen van het net kon glippen en of de aanslag voorkomen had kunnen worden.

De CIA nam het initiatief om Tsarnaev op de terreurlijst te zetten nadat ze in 2011 een vraag om informatie over hem kreeg uit Rusland, schrijft de krant The Washington Post. Ook de FBI kreeg die vraag. Tsarnaev, het vermoedelijke brein achter de bomaanslag op de marathon van Boston, waarbij drie doden en meer dan 250 gewonden vielen, kwam vorige donderdag om bij een schietpartij met de politie. Zijn jongere broer Dzhokhar werd ondertussen in staat van beschuldiging is gesteld voor de aanslag.

Potentiële terroristen

Tamerlans naam kwam wel degelijk terecht op de zogenaamde Terrorist Identities Datamart Environment (TIDE), een lijst die bijgehouden wordt door het Amerikaanse National Counterterrorism Center. Die databank bevat onder andere mensen die op de ‘No-fly list’ staan en in de VS niet op een vliegtuig mogen stappen omdat ze als potentiële terroristen gezien worden.

Anonieme Amerikaanse regeringsbronnen die door de Washington Post geciteerd worden, bevestigen dat Tamerlan Tsarnaev op de lijst werd gezet, maar weten niet door welk agentschap.

De Russische overheid had de CIA gecontacteerd enkele maanden nadat ze dat ook met de FBI gedaan had. De Russen wisten dat Tsarnaev, een etnische Tsjetsjeen, plannen had om naar hun land te reizen en vermoedden dat hij daar contact zou hebben met terroristen en mogelijk terreurdaden zou plegen in Rusland.

‘Alles gedaan wat we konden’

Tamerlan Tsarnaev was in 2012 zes maanden in Rusland. Vermoedelijk bezocht hij zijn vader in de deelrepubliek Dagestan. Wat hij er verder uitvoerde, is onbekend. Aangenomen wordt op dit moment dat de broers Tsarnaev de aanslag in Boston op eigen houtje planden, zonder contacten met buitenlandse terreurgroepen. Voor zover bekend was het vooral Tamerlan die geradicaliseerd geraakt was. De Tsarnaevs zouden hun extreme denkbeelden en de instructies om bommen te maken van het internet gehaald hebben.

Nadat de FBI getipt werd door de Russen, werd Tamerlan een aantal keer verhoord. De FBI vond echter geen aanwijzingen dat hij terreurdaden plande en gaf geen verder gevolg aan de zaak. Zowel de FBI als de CIA zouden geen reactie hebben gekregen uit Rusland op vragen om bijkomende informatie.

“Er was bezorgdheid dat hij op de een of andere manier banden zou kunnen hebben met terrorisme”, zei Paul Bresson, de woordvoerder van de FBI aan de Washington Post. “We hebben alles gedaan dat we konden met het kleine beetje informatie dat we hadden.”

Verantwoordelijken aanwijzen
In de VS rijst nu de vraag of de aanslag in Boston voorkomen had kunnen worden op basis van de voor handen zijnde informatie over Tamerlan Tsarnaev. Republikeinen in Washington stellen dat president Barack Obama, een Democraat, gefaald heeft in zijn opdracht om de VS te beschermen.

“Ik wil me niet bezighouden met het beschuldigen van agentschappen en hun directeurs tot we alle feiten hebben”, zei John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. “Wij willen begrijpen wat er exact gebeurd is en wat er niét gebeurd is. En als er kansen waren om deze mensen tegen te houden, dan willen we dat de verantwoordelijken aangewezen worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content