CIA veinsde vaccinatieprogramma om Bin Laden op te sporen

12/07/11 om 14:51 - Bijgewerkt om 14:51

In de aanloop naar het ombrengen van terroristenleider Osama bin Laden in Pakistan heeft de CIA een vaccinatieprogramma verzonnen.

CIA veinsde vaccinatieprogramma om Bin Laden op te sporen

© EPA

Volgens de Britse krant The Guardian zette de Amerikaanse geheime dienst, de CIA, het verzonnen programma op in de stad Abbottabad waar Bin Laden uiteindelijk door een commando is doodgeschoten. De bedoeling was DNA te krijgen van de familie van de voortvluchtige leider van al-Qaeda.

Agenten van de CIA kregen daarbij de hulp van de gezaghebbende Pakistaanse arts, dokter Shakil Afridi. Hij is na de Amerikaanse operatie door de Pakistaanse inlichtingendiensten gearresteerd, aldus de krant. De VS zijn bezorgd over zijn veiligheid en zouden voor hem al zijn tussengekomen.

Genereuze betalingen
De campagne startte in een armer deel van de stad om ze authentieker te laten lijken. Het ging om gratis inentingen tegen hepatitis B, waarbij de leiding van de plaatselijke gezondheidsdiensten werd gepasseerd door genereuze betalingen te doen aan lagergeplaatste gezondheidswerkers.

DNA-spoor

Het vaccinatieproject rijpte nadat de Amerikaanse inlichtingendiensten op het spoor waren gekomen van een koerier naar het gebouw waar Osama bin Laden zich bleek schuil te houden.

DNA van eender welk kind van Bin Laden was te vergelijken met het erfelijk goed van de zuster van de terroristenleider die in 2010 in Boston is overleden. Die DNA-link kon het bewijs geven dat de familie van Osama bin laden in het gebouw aanwezig was. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners