CIA pleit voor meer drones in strijd tegen terrorisme

19/10/12 om 21:09 - Bijgewerkt om 21:09

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA wil dat er meer drones worden ingezet in de strijd tegen het terrorisme.

CIA pleit voor meer drones in strijd tegen terrorisme

© Reuters

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA wil dat er meer drones worden ingezet in de strijd tegen het terrorisme. CIA-baas David Petraeus heeft daar volgens de krant The Washington Post op aangedrongen bij het Witte Huis. Tot nu toe beschikt de dienst over 30 tot 35 drones. Als er wordt ingegaan op het verzoek, kunnen daar nog een tiental onbemande vliegtuigen bijkomen.

De Verenigde Staten zouden op die manier het aantal dodelijke aanvallen op mogelijk terroristische doelwitten in Jemen en Pakistan kunnen opvoeren. Ook zou het land sneller en flexibeler kunnen riposteren als in andere delen van de wereld nieuwe dreigingen de kop opsteken.

In het verleden hebben het Pentagon en andere overheidsdiensten zich al vragen gesteld bij het steeds uitgebreidere wapenarsenaal van de CIA en bij de grote rol die het agentschap speelt bij dodelijke operaties tegen terroristen. De inlichtingendienst gedraagt zich daardoor steeds meer als een paramilitaire strijdkracht. Maar volgens The Washington Post heeft het Pentagon zich niet tegen het verzoek van de CIA verzet. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners