CIA liet spookmiljoenen bezorgen bij Afghaanse president Karzai

29/04/13 om 08:44 - Bijgewerkt om 08:44

Een decennium lang zijn koffers, rugzakken en plastic boodschappentassen vol bankbiljetten het kantoor van de Afghaanse president Hamid Karzai binnengebracht. Met tientallen miljoenen dollars probeerde de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zich te verzekeren van invloed in Afghanistan.

CIA liet spookmiljoenen bezorgen bij Afghaanse president Karzai

© Belga

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft jarenlang met geheime betalingen het bewind van president Hamid Karzai gesteund. Dat schrijft The New York Times op basis van gesprekken met Amerikaanse en Afghaanse functionarissen.

Het doel van de Amerikaanse inlichtingendienst was om met het zogenaamde spookgeld meer invloed te krijgen in het door oorlog verdeelde land. Amerikaanse bronnen zeggen in de krant dat het geld zijn doel miste. Het wakkerde de corruptie net aan en de extra middelen vergrootten de macht van gewapende troepen.

Ongebruikelijke procedure

De Verenigde Staten waren niet het enige land dat geld liet bezorgen bij Hamid Karzai in ruil voor invloed. In 2010 raakte bekend dat Iran dezelfde methode gebruikte om invloed op Afghanistan uit te oefenen. Inlichtingendiensten betalen wel vaker buitenlandse ambtenaren om informatie te verkrijgen. Maar het droppen van zakken vol met geld in het kantoor van de leider, is een erg ongebruikelijke procedure.

Net zoals het Iraanse geld, werd veel van het Amerikaanse geld doorgesluisd naar politici en machthebbers. Zij hebben nauwe banden met drugsbaronnen en in sommige gevallen zelfs met de Taliban.

Er zijn overigens geen bewijzen dat Karzai zelf geld heeft aangenomen. De betalingen zouden zijn verlopen via zijn Nationale Veiligheidsraad. De belangrijkste bestuurder van die raad, Mohammed Zia Salehi, werd in 2010 opgepakt wegens corruptie. De president regelde echter binnen enkele uren zijn vrijlating. Volgens collega's noemt hij zichzelf sindsdien 'een vijand van de FBI en een held van de CIA'.

Onze partners