"CIA en MI6 helpen Mossad om Iraans kernprogramma te saboteren"

31/12/10 om 11:35 - Bijgewerkt om 11:35

De hulp van Washington en Londen kwam er in ruil voor de Israëlische toezegging om Iran niet militair aan te vallen, schrijft de Jerusalem Post.

"CIA en MI6 helpen Mossad om Iraans kernprogramma te saboteren"

© Reuters

De Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten CIA en MI6 helpen de Israëlische inlichtingendienst Mossad om het Iraanse atoomprogramma te saboteren. Dat schrijft de Jerusalem Post op gezag van het Franse weekblad Le Canard Enchaîné. De hulp van Washington en Londen kwam er in ruil voor de Israëlische toezegging om Iran niet militair aan te vallen, citeert het weekblad bronnen bij de Franse inlichtingendiensten.

Met de hulp van de CIA en MI6 pleegde Israël het voorbije jaar verschillende sabotagedaden in Iran om het kernprogramma van Teheran te kelderen.

Cyberaanval

Het is geweten dat het Iraanse nucleaire programma grote schade leed door een aanval met Stuxnet, het meest geavanceerde computervirus dat ooit werd opgespoord en geanalyseerd.

Vorige maand gaf president Mahmoud Ahmadinejad overigens voor het eerst toe dat 'een beperkt aantal' centrifuges (gebruikt om uranium te verrijken zodat het als nucleaire brandstof kan worden gebruikt in reactoren of voor de bouw van een kernbom) door een cyberaanval waren beschadigd.

Aanslagen

In oktober waren er explosies in een fabriek waar Shahabraketten worden gemaakt. Daarbij kwamen 18 Iraanse technici om het leven.

Ook wordt vermoed dat de Mossad, daarbij geholpen door de CIA en MI6, achter de moord op vijf Iraanse kernwetenschappers zit, onder wie Masoud Mohammadi en Majid Shahriari.

Volgens Le Canard Enchaîné en de Jerusalem Post loopt de samenwerking voort en komen er wellicht nog meer gezamenlijke acties om het Iraanse kernprogramma een halt toe te roepen.

Lees meer over:

Onze partners