CIA betaalde Iraanse kernfysicus 5 miljoen dollar

15/07/10 om 09:20 - Bijgewerkt om 09:20

De Iraanse fysicus Shahram Amiri moest inlichtingen geven over het Iraanse atoomprogramma.

CIA betaalde Iraanse kernfysicus 5 miljoen dollar

© Reuters

De naar Iran teruggekeerde Iraanse kernfysicus die zegt eerder door de VS ontvoerd geweest te zijn, heeft van de Amerikaanse geheime dienst meer dan 5 miljoen dollar gekregen, zo schrijft de krant Washington Post.

Volgens de krant moet Shahram Amiri het geld niet teruggeven. Maar heel waarschijnlijk kan hij er niet aan vanwege de economische sancties tegen Iran.

De man heeft de "aanzienlijke samenwerking" met de CIA afgebroken en is onverwacht naar zijn land teruggekeerd, aldus de krant. Hij zou van gedacht veranderd zijn uit vrees dat de regering in Teheran zijn familie iets zou aandoen.

Geen kernfysicus

Bij zijn aankomst in Teheran verklaarde Amiri ondertussen niets te maken te hebben met de nucleaire sector.

"Ik heb niets te maken met Natanz en Fordo (twee sites waar uranium verrijkt wordt, nvdr). Dat was een spel van de Amerikaanse regering om druk te zetten op Iran", zei Amiri in de internationale luchthaven van Teheran. Hij werd er opgewacht werd door zijn vrouw en de viceminister van Buitenlandse Zaken.

"Ik heb geen enkel onderzoek gedaan in het nucleaire domein. Ik ben een eenvoudige onderzoeker die aan een voor iedereen toegankelijke universiteit werkt, zonder geheimen", aldus nog Amiri.

Amiri verdween in juni 2009 in Saoedi-Arabië. Hij zegt er "ontvoerd" te zijn door de Amerikaanse inlichtingendiensten, geholpen door Saoedische agenten.

Bij zijn terugkeer in Iran voegde hij nog toe verrast te zijn over de uitspraken van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton dat hij vrij was in de VS en dat hij er vrijwillig heen was gegaan. "Ik was niet vrij. Ik werd bewaakt door gewapende mannen van de inlichtingendiensten", luidde het.

Lees meer over:

Onze partners