Chuck Hagel definitief benoemd als VS-minister van Defensie

27/02/13 om 00:23 - Bijgewerkt om 00:23

De Amerikaanse Senaat heeft de benoeming van Chuck Hagel definitief goedgekeurd. Hagel was een controversiële nominee. De Republikeinen - zijn eigen partij - lagen wekenlang dwars.

Chuck Hagel definitief benoemd als VS-minister van Defensie

© Belga

Hagels benoming werd goegekeurd met 58 stemmen voor en 41 tegen. Vier Rpeublikeien stemden mee met de Democratische meerderheid. Aan de benoeming ging een reeks vetragingmanoeuvres vooraf, wat eerder uitzonderlijk is bij ministriële benoemingen in de VS. De procedureslag nam weken in beslag.

'Vrienden van Hamas'

De Republikeinen tilden zwaar aan de positie die de ex-senator had ingenomen over Israël. Ze vreesden ook dat hij een lakse houding zou hanteren tegenover Iran. Bijkomende controverse kwam er toen de debuterende Republikeinse Senator Ted Cruz uit Texas Hagel verweet dat hij geld had ontvangen van de 'Vrienden van Hamas', een groep die niet bleek te bestaan.

Uiteindelijk liet de Republikeinse minderheid weten de bezwaren te laten vallen, en dus stond niets de benoeming van de kandidaat van president Obama nog in de weg. Hagel zal vanaf woensdag zijn functie opnemen, ter vervanging van Leon Panetta. (Belga/TV)

Onze partners