Chronologie van tien jaar oorlog in Afghanistan

05/09/11 om 15:38 - Bijgewerkt om 15:38

Een chronologie van de belangrijkste gebeurtenissen na 9/11.

Chronologie van tien jaar oorlog in Afghanistan

© Reuters

- 11 september 2001: om 08.45 uur (14.45 uur Belgische tijd) boort een Boeing van de luchtvaartmaatschappij American Airlines zich in de noordtoren van het WTC in New York. Achttien minuten later vliegt een ander toestel van United Airlines in de zuidtoren. Om 09.40 uur crasht een vliegtuig van American Airlines op het Pentagon, kort voor een andere Boeing van United Airlines in Shanksville nabij Pittsburgh neerstort. Meer dan een uur na de crashes storten de Twin Towers van het WTC in, waarbij 2.752 personen omkomen. In het Pentagon vallen 189 dodelijke slachtoffers, in Shanksville 45.

- 12 september: de Navo roept het artikel 5 op, dat stipuleert dat een aanval tegen een lidstaat een aanval tegen alle leden van de Alliantie is. De Amerikaanse president George W. Bush roept op om een "coalitie" te vormen om het terrorisme in de wereld te bestrijden.

- 13 september 2001: de Amerikaanse staatssecretaris Colin Powell noemt de Saoedische miljardair Osama Bin Laden en zijn organisatie Al-Qaeda hoofdverdachten.

- 14 september 2001: het Amerikaanse Congres geeft Bush de toelating om manu militari tegen de verantwoordelijken achter de aanslagen op te treden. De Senaat maakt daar 40 miljard dollar (28 miljard euro) voor vrij.

- 2 oktober: de Navo bevestigt dat de Verenigde Staten voldoende bewijzen voor de rol van Bin Laden in de terreurdaden hebben aangebracht. In overeenstemming met artikel 5 geeft de Navo diens onvoorwaardelijke steun aan de militaire acties van de VS.

- 7 oktober: het aanbod aan het taliban-regime om Bin Laden aan een islamitische, Afghaanse rechtbank over te dragen wordt geweigerd, waarop de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de eerste luchtaanvallen op Afghanistan uitvoeren. De operatie Enduring Freedom begint en loopt tien jaar later nog altijd.

- 7 december: na de val van hun bastion Kandahar capituleren de taliban.

- 11 december: een Fransman van Marokkaanse origine, Zacarias Moussaoui, wordt in de Verenigde Staten veroordeeld voor medeplichtigheid aan de aanslagen.

2002:


- 11 januari: de eerste gevangenen komen toe op het militaire detentiekamp van Guantanamo op Cuba.

- 13 juni: Hamid Karzai wordt door de Loya Jirga, een speciale vergadering van alle stamoudsten van het land, tot president van de islamitische overgangsregering gekozen, die binnen de twee jaar algemene verkiezingen moet houden in Afghanistan.

2004:


- 9 oktober: Karzai wint de presidentsverkiezingen met 55,4 procent van de stemmen.

2009:


- 20 januari: Barack Obama volgt George W. Bush op als president van de Verenigde Staten. Hij zet meer onbemande vliegtuigen in, die Al-Qaeda grote klappen toebrengen.

2010:


- 16 februari: de nummer twee van de Afghaanse taliban, Abdul Ghani Baradar, wordt in Pakistan opgepakt.

- december: tijdens de Navo-top in Lissabon beslissen de 28 geallieerde landen en hun partners om hun militair engagement in
Afghanistan in 2014 te beëindigen. Dan moet het Afghaanse leger de veiligheid in het land verzorgen.

2011:


- 1 mei: Obama kondigt aan dat de Verenigde Staten Bin Laden in Pakistan gedood hebben tijdens een operatie van elitesoldaten in Abbottabad.

- 19 juni: de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates bevestigt voor het eerst de contacten met de taliban om een politieke uitweg voor het conflict te zoeken.

- 22 juni: Obama kondigt aan dat tegen 2012 een eerste deel van 100.000 Amerikaanse soldaten uit Afghanistan moet terugtrekken. De totale terugtocht wordt in 2014 geblazen. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners