Chronologie: aanslagen waren gecoördineerde, goed voorbereide actie

14/11/15 om 11:20 - Bijgewerkt om 11:20

Een chronologisch overzicht van het drama dat zich op vrijdag de dertiende heeft afgespeeld in de Franse hoofdstad.

Chronologie: aanslagen waren gecoördineerde, goed voorbereide actie

© AFP

- 21.20 uur: In de buurt van het Stade de France, waar de Franse president François Hollande de vriendschappelijke voetbalmatch tussen Frankrijk en Duitsland bijwoont, doet er zich een explosie voor, gevolgd door nog twee andere. Hollande wordt meteen in veiligheid gebracht en de in- en uitgangen van het stadion worden afgesloten. Het blijkt om drie zelfmoordaanslagen te gaan. Naast de drie terroristen die zich met bomgordels opbliezen, valt er nog één dode.

- Tegelijkertijd of kort daarna volgen nog aanslagen op vijf andere locaties in de buurt van de Place de la République, in het oosten van Parijs. In die buurt bevinden zich veel restaurants en bars, die in het weekend druk bezocht worden. In de rue de Charonne worden 18 mensen doodgeschoten op het terras van café 'La Belle Equipe'.

- Op de hoek van de rue Bichat met de rue Alibert vallen twaalf doden bij een schietpartij op het terras van restaurant 'Le Petit Cambodge' en bar 'Le Carillon'.

- In de rue de la Fontaine au roi wordt het terras van pizzeria 'La Casa Nostra' onder vuur genomen. Vijf personen overleven het niet.

- Op de boulevard Voltaire blaast een terrorist zichzelf op.

- De zwaarste aanslag vindt plaats in concertzaal Bataclan, waar de Amerikaanse band 'Eagles of Death Metal' optreedt voor 1.500 toeschouwers. Verschillende gewapende en ongemaskerde mannen open het vuur, terwijl ze volgens getuigen 'Allah Akbar' roepen. De aanwezigen worden gegijzeld, terwijl de terroristen zoveel mogelijk slachtoffers proberen te maken.

- 23.00 uur: Het Stade de France wordt geëvacueerd.

- 00.00 uur: President François Hollande kondigt de noodtoestand af in heel Frankrijk en sluit de grenzen. Hij vraagt ook militaire versterking om nieuwe aanslagen te voorkomen. De Parijzenaars worden door de politie en de burgemeester intussen opgeroepen om binnen te blijven. Vijf metrolijnen die door de getroffen wijken lopen, worden stil gelegd. Ook het busverkeer wordt onderbroken.

- 00.30 uur: Speciale politie-eenheden vallen concertzaal Bataclan binnen en maken een einde aan de gijzeling. De dodentol is zwaar: minstens 82 concertgangers overleefden de aanslag niet. Vier terroristen komen eveneens om het leven, drie van hen bliezen zichzelf op met hun bomgordel. President Hollande, premier Manuel Valls, minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en minister van Justitie Christiane Taubira komen ter plaatse. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners