Christian Wulff na drie stemrondes Duits president

30/06/10 om 11:40 - Bijgewerkt om 11:40

De kandidaat van Angela Merkel had drie stemrondes nodig om verkozen te worden.

Christian Wulff (51) is woensdagavond verkozen tot de nieuwe Duitse president. De kandidaat van bondskanselier Angela Merkel (CDU) had daar drie stemrondes voor nodig.

De Duitse bondskanselier stond met de verkiezing van een nieuwe president voor een zware test van de populariteit van haar coalitie.

Haar kandidaat voor de functie kreeg immers zware tegenstand van Joachim Gauck, een populair en gerespecteerd man in Duitsland.

Gauck is een ex-mensenrechtenactivist in het voormalige Oost-Duitsland en was de kandidaat van de sociaaldemocratische SPD en de groenen.

Tijdens de eerste en tweede stemronde geraakte Wulff niet verkozen door de Federale Raad. Daar kreeg Wulff woensdag tijdens de eerste stemronde 600 stemmen, terwijl er voor een absolute meerderheid 623 vereist zijn. Gauck kreeg 499 stemmen.

Ook bij de tweede stemronde haalde Wulff niet voldoende stemmen voor een absolute meerderheid. Hij kreeg met 615 stemmen acht stemmen te weinig.

Daardoor was een derde stemronde nodig. Daarbij was geen absolute meerderheid meer nodig, maar volstond een gewone meerderheid. Wulff kreeg uiteindelijk 625 stemmen tegenover 494 voor Gauck.

Wulff werd verkozen voor vijf jaar. Hij volgt Horst Köhler op, die op 31 mei totaal onverwacht was afgetreden na omstreden uitspraken over de rol van het Duits leger in Afghanistan.

Onze partners