'Christenen moeten kiezen: hun geloof of hun leven'

27/02/14 om 15:51 - Bijgewerkt om 15:54

Moslimrebellen die de stad Raqqa in het noorden van Syrië controleren, eisen van de christenen die er nog wonen dat ze een belasting betalen en aanzienlijke beperkingen in hun geloofsbelijdenis aanvaarden in ruil voor bescherming.

'Christenen moeten kiezen: hun geloof of hun leven'

ISIL-strijder © ImageGlobe

De Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL of ISIS) heeft dat zelf bekendgemaakt in een verklaring op het internet, melden verschillende internationale persagentschappen.

Voorwaarden

ISIL belooft de christenen in Raqqa bescherming als ze akkoord gaan met een lijst van voorwaarden. Naast een verplichte belasting in goud moeten ze aanzienlijke beperkingen in hun geloofsbelijdenis aanvaarden: zo is het verboden om kerken op te knappen, kruisen en andere religieuze symbolen buiten de kerken te dragen en in het openbaar te bidden.

In de verklaring zegt ISIL dat het enkele vertegenwoordigers van de christelijke gemeenschap drie keuzes heeft gegeven: bekeren tot de islam, de voorwaarden van ISIL aanvaarden of het aanbod afwijzen en hun leven riskeren. 'Als ze weigeren, dan worden ze legitieme doelwitten en dan zal er geen andere band tussen hen en ISIL bestaan dan het zwaard,' luidt het.

Volgens ISIL zijn al twintig christelijke leiders akkoord gegaan met de opgelegde voorwaarden.

Extremisten

ISIL is een soennitische extremistische beweging die banden heeft met Al-Qaeda en strijdt voor een radicaalislamitische staat in Irak en Syrië. Ze controleert verschillende gebieden in beide landen.

In Raqqa woonden ooit 300.000 mensen, van wie ongeveer 3.000 christenen. De meesten van hen zijn echter gevlucht.

Lees meer over:

Onze partners