Chinezen sponsoren ‘nieuw Caïro’ van 45 miljard

Nieuwe hoofdstad voor Egypte © REUTERS

De Egyptische regering werkt aan een nieuwe stad, die op termijn Caïro moet vervangen als hoofdstad. De fondsen voor de eerste fase van het project komen grotendeels van Chinese investeerders. In de marge van het megaproject hebben stadsplanners felle kritiek op het beleid van Caïro.

De plannen voor een nieuwe Egyptische hoofdstad bestaan al even. In maart vorig jaar werd het plan al aangekondigd en noemden regeringsofficials de nieuwe stad, die voorlopig nog een naam heeft, een oplossing voor de overbevolking, vervuiling en stijgende huisprijzen in Caïro.

Nu heeft volgens CNN China Fortune Land Development Company (CFLD) ermee ingestemd om twintig miljard dollar te investeren in de stad, die voorlopig nog geen naam heeft. Een ander Chinees staatsbedrijf spendeerde eerder al vijftien miljard euro. Zo komt het project bijna tot de 45 miljard aan budget dat nodig is voor fase 1.

De stad zal zo’n 700 vierkante kilometer groot zijn en zal zo’n 45 kilometer ten oosten van Caïro liggen. De regering zal er ook gaan zetelen. Op termijn moeten er vijf miljoen mensen kunnen wonen. De metropool moet ook plaats bieden aan duizend moskeeën, industriezones, een congrescenter met 5.000 zitjes en het grootste park ter wereld. Een Indisch bedrijf plant er een groots medisch center, terwijl een Saoedische firma er een moskee van 12,6 hectare en een islamitisch museum wil neerpoten.

Spooksteden

De Egyptische kant Al-Ahram meldt dat de bouw van fase 1 al aan de gang is, met onder andere ministeries en residentiële blokken. Binnen vijf jaar, in 2021 dus, moeten de eerste bewoners hun intrek nemen in de nieuwe stad.

Volgens de projectontwikkelaars moet alles aan de nieuwe metropool van een verdere visie getuigen dan de huidige hoofdstad. Dat zal nodig zijn, want Egypte heeft al acht minder geslaagde steden opgetrokken rond Caïro. De Egypte stadsplanner David Sims noemt het ‘spooksteden’. ‘De huizen zijn er te duur voor de meeste bewoners’, zegt hij, ‘maar ongeschikt voor de informele activiteiten waar de meeste Egyptenaars hun brood mee verdienen.’

‘We hebben een probleem met stadsbeheer. Dat probleem los je niet op door steden bij te bouwen’, zegt Kareem Ibrahim van de ngo Tadamun. Volgens zijn onderzoek heeft 50% van de buurten in Caïro geen toegang tot stromend water. De gemeenteraad werkt met een jaarbudget van vier dollar per inwoner.

‘Met die investeringen zou je iedereen gelijk moeten voorzien voor openbare diensten en nutsvoorzieningen’, zegt Ibrahim. ‘Laten we eerst nadenken over hoe we de bestaande steden beter structureren voor we nieuwe steden bouwen.’ (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content