Chinese politie spreekt voor het eerst van terreurdaad op Tiananmenplein

Oeigoeren © Reuters

De politie van Peking heeft het dodelijk incident voor het keizerlijk paleis op het Tiananmenplein voor het eerst omschreven als een terreurdaad.

Een bizar ongeluk op het Tiananmenplein in Peking eiste eerder deze week vijf mensenlevens. Een auto reed door de slagbomen en vatte vervolgens vuur net voor de poort tot de Verboden Stad. Tien uur na de aanslag werden al vijf verdachten opgepakt, aldus de politie. Ze hebben hun medeplichtigheid aan de aanval op het Plein van de Hemelse Vrede al bekend.

In de uitgebrande terreinwagen voor de Verboden Stad trof de politie benzine, twee messen, ijzeren staven en een vlag met extreme, religieuze inhoud aan. Onduidelijk is waarom de autoriteiten zolang hebben gewacht om deze informatie vrij te geven.

Benzine geladen auto

Uit de verklaring van de politie blijkt nu duidelijker wat is gebeurd. In een met jerrycans benzine geladen auto zaten een man, zijn echtgenote en zijn moeder. Vanuit een zijstraat reden ze via de stoep het Tiananmenplein op. Ze versnelden en reden door de mensenmenigte totdat ze voor de ingang van het keizerlijk paleis tegen een brugpijler tot stilstand kwamen. Dan staken ze de benzine in de auto aan, en de wagen brandde uit recht onder het enorme portret van revolutieleider Mao Zedong. Naast de drie inzittenden kwamen ook twee toeristen om. Veertig mensen liepen verwondingen op.

Volgens de Chinese media worden de toeristen en politieagenten nog steeds in ziekenhuizen in Peking behandeld.

De politie arresteerde nog vijf verdachten. Bij hen werden messen en minstens een vlag met een oproep tot de jihad in beslag genomen. Ze hebben bekend dat ze bij de voorbereiding van de aanslag hebben geholpen. De namen van de verdachten en de daders wijzen er op dat het om Oeigoerse moslims gaat.

Strenge aanpak tegen Oeigoeren

Het Wereldcongres van de Oeigoeren (WUC) heeft voor een algemene veroordeling van de Oeigoeren in het land gewaarschuwd.

“De Chinese regering zal niet aarzelen om dit incident aan te grijpen om de Oeigoeren nog meer te onderdrukken”, zei WUC-voorzitster Rebiya Kadeer in een mededeling. Ze is nog nooit zo bezorgd geweest om de toekomst van de Oeigoeren.

“De Chinese autoriteiten hebben de strijd tegen terrorisme zo geconstrueerd, dat het de strenge aanpak van Oeigoeren rechtvaardigt”, zei de 66-jarige mensenrechtenactiviste. De situatie in Xinjiang is sinds de zware rellen van 2009 met meer dan 200 doden erg gespannen. In de voorbije maanden kwam het herhaaldelijk tot bloedige incidenten.

‘Separatisten en terroristen’

De van Turkse stammen afkomstige moslimminderheid van Oeigoeren voelt zich door de Chinezen onderdrukt. Peking daarentegen ziet “separatisten en terroristen” aan het werk. Het hele gebied rondom Tiananmen behoort tot de best bewaakte en politiek meest heikele pleinen van China. Ten westen van het plein ligt de Grote Hal van het Volk, zetel van het Chinees parlement. Enkele honderden meter verder resideert het Chinees staatsbestuur in de afgeschermde Zhongnanhai-zone.

Op het Plein van de Hemelse Vrede hadden in 1989 honderden studenten wekenlang gekampeerd en politieke hervormingen geëist. In de nacht van 4 juni 1989 sloeg het Chinees leger de beweging bloedig neer. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content