Chinese man vangt vallende baby (video)

23/05/14 om 10:22 - Bijgewerkt om 10:22

In China is een filmpje, waarop te zien is hoe een man een vallende baby redt, een heuse internethit geworden. Door de Chinese censuur op het internet gaan filmpjes er minder snel viraal dan in de rest van de wereld.

Chinese man vangt vallende baby (video)

Internet China © Reuters

Dankzij een smartphone met camera, die het merendeel van de bevolking tegenwoordig op zak heeft, is het online plaatsen van ludieke of nieuwswaardige filmpjes een wijdverspreid fenomeen geworden. Tot voor kort bleef China relatief gevrijwaard van deze trend. Onder meer de strenge controle van de overheid op het internet speelt daarbij mee. Maar een filmpje van een man die een vallende baby vangt en zo zijn leven redt, lijkt daarin verandering te brengen, schrijft The Week.

Tijdens een hevige storm wandelde de Chinese man langs een flatgebouw in de stad Zhongshan. Een kleuter die uit het raam aan het klimmen was, trok onmiddellijk zijn aandacht. "Sommige voorbijgangers stapelden kartonnen dozen op elkaar om te vermijden dat de kleuter zich serieus zou verwonden bij de val", vertelt hij.

"Op het moment dat de baby viel, dacht ik niet na. Het was gewoon een instinct om hem te vangen", vertelt Li. Het gebeuren werd vastgelegd en in een mum van tijd werd het filmpje een internethit in China en het buitenland. Niet toevallig was het de belangrijkste Chineze staatstelevisie CCTV die als eerste de "hartverwarmende" beelden verspreidde.

Censuur

De overheid treedt in China hardhandig op wat betreft internetcensuur. "De censuur neemt dan ook eerder toe dan af", waarschuwt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International al enkele jaren. Personen die politiek gevoelige onderwerpen op het internet bespreken, lopen het risico geïntimideerd of gearresteerd te worden.

China heeft volgens de mensenrechtenorganisatie een van de meest ontwikkelde systemen van internetcensuur ter wereld. "Dit is onder meer mogelijk door de medewerking van westerse bedrijven zoals Google, Microsoft en Yahoo", klinkt het. Sites van verschillende buitenlandse media en organisaties zijn in China niet toegankelijk. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners