Chinese claim op eilanden in Zuid-Chinese Zee is onwettig, oordeelt rechtbank

12/07/16 om 13:58 - Bijgewerkt om 14:02

China heeft geen juridische basis voor zijn maritieme claims op eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Tot dat verwachte besluit kwam het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag in een zaak aangespannen door de Filipijnen.

Chinese claim op eilanden in Zuid-Chinese Zee is onwettig, oordeelt rechtbank

Chinese vloot in de Zuid-Chinese Zee © Belga Image

Verwacht wordt dat de uitspraak de spanningen in de regio nog verder kan doen oplopen. Manilla reageerde al 'verheugd' op het vonnis van het Hof, maar roept meteen op tot 'terughoudendheid'. Peking, dat vindt dat het 'historische rechten' op die eilanden heeft, herhaalde na de uitspraak het vonnis 'niet te erkennen en niet te aanvaarden'.

Conflict

De Chinese aanspraken op met name de Paracel-eilandjes hebben China in conflict gebracht met niet alleen de Filipijnen, maar ook met Vietnam, Brunei en Taiwan. Om geopolitieke redenen staat ook Washington achter voornoemde landen. De VS zijn, in het kader van hun 'Asia Pivot', ook militair erg actief in het gebied.

De Chinese claims betreffen zowat 80 procent van het 3,5 miljoen vierkante kilometer grote, grondstoffenrijke gebied. (Belga/KVDA)

Paraceleilanden in de Zuid-Chinese Zee

Lees meer over:

Onze partners