Chinees Nieuwjaar zorgt voor mogelijke opstoot vogelgriep

Gezondheidswerkers verzamelen dode kippen in vuilnisbakken op een gevogeltemarkt in Hong Kong. Na vaststelling van het H7N9-vogelgriepvirus bij uit China geïmporteerde kippen, werden 20 000 kippen uitgeschift. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De eerste gevallen van menselijke besmetting met het H7N9-vogelgriepvirus duiken nu ook op buiten China, in Hong Kong en Taiwan. Een jaar nadat de nieuwe virusvorm voor het eerst van vogels op mensen overging. De wereld bereidt zich voor op een mogelijke uitbraak.

Sinds het vogelgriepvirus type H7N9 voor het eerst in Shangai werd gesignaleerd in februari 2013, spreekt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nu van 246 besmettingen in China en 56 doden.

Aantal besmettingen stijgt

Recent zijn er weer pieken in het aantal besmettingen. De WHO waarschuwt voor meer menselijke besmettingen in getroffen regio’s en omgeving door de grotere productie, handel en transport van gevogelte naar aanleiding van het Chinese Nieuwjaar. Bovendien brengt het Chinese Nieuwjaar één van de grootste jaarlijkse volksverhuizingen met zich mee, omdat de Chinezen gedurende die twee weken vakantie naar hun familie over het hele land reizen.

Het H7N9-virus lijkt dezelfde evolutie te vertonen als andere griepvarianten met minder gevallen in de zomer, en meer in de winter. Enkel al in januari dit jaar werden 19 sterfgevallen en 96 menselijke besmettingen gemeld, schrijft CNN op basis van berichten van het Chinese nieuwsagentschap Xinhua.

De getroffen gebieden nemen ondertussen maatregelen. In Hong Kong werden 20 000 kippen uitgeschift nadat een aantal uit China ingevoerde kippen positief testte voor het H7N9-virus. In de hardst getroffen provincie Zhejiang in het oosten van China, hebben drie steden de handel in levende kippen gestopt. Ook in Shanghai is de stopzetting van die handel gepland voor een periode van drie maanden, meldt Xinhua nog.

Voorlopig geen mens-op-mens

De WHO zegt ook nog dat de meeste besmettingen bij mensen ontstaan door contact met besmet gevogelte of getroffen omgevingen zoals markten waar levende kippen en andere vogels worden verkocht. Uit de informatie waarover de gezondheidsorganisatie beschikt, besluit men voorlopig dat het virus de mogelijkheid niet heeft om tussen mensen onderling overgezet te worden. Toch zou menselijke transmissie kunnen voorgekomen zijn in gevallen waar nauw contact was met besmette personen, maar zulke gevallen werden nog niet vastgesteld door de WHO.

Besmettingen in de gezondheidszorg worden nauwlettend in de gaten gehouden, omdat die kunnen wijzen op transmissie tussen mensen in een medische omgeving. Een dokter in Shanghai overleed aan het virus zonder echt met gevogelte of besmette gebieden in contact te zijn gekomen, meldt Time.com. Maar de WHO benadrukt dat geen blootstelling aan gevogelte, niet noodzakelijk gelijk staat aan besmetting tussen mensen onderling. H7N9 lijkt voorlopig niet gemakkelijk over te gaan van mens op mens.

Wat de geneeskunde zorgen baart is dat het vogelgriepvirus type H7N9 aan twee van de drie voorwaarden voldoet om naar een pandemie te evolueren, schrijft Time.com. Het virus treft een enorm aantal vogels en bovendien gaat het over van vogels op mensen. Het virus zou zich in de loop der tijd kunnen binden aan andere types die makkelijker tussen verschillende gastheren overzetten, zoals bijvoorbeeld het type H5N1 dat recent in Vietnam nog een menselijk slachtoffer maakte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content