China zet oorlogsbodem in bij grensconflict met Japan

25/09/12 om 08:28 - Bijgewerkt om 08:28

China heeft met veel bombarie aangekondigd dat het een vliegdekschip in gebruik neemt. De inzet van de oorlogsbodem is de volgende stap in het grensconflict met Japan om de Senkaku eilanden.

China zet oorlogsbodem in bij grensconflict met Japan

© Reuters

Nadat ook Taiwan zich bemoeit met het internationaal conflict om de Senkaku eilanden, doet China nog een schepje bovenop de oorlogsrethoriek. Peking zegt dat het zijn eerste vliegdekschip in gebruik neemt om zijn territorium te verdedigen.

Senkaku

De aankondiging van China gebeurde in de context van territoriale spanningen over de Senkaku eilandengroep in de Oost-Chinese Zee met Japan en Taiwan. Nabij de betwiste eilanden, Diaoyu in het Chinees en Senkaku in het Japans, kwam het dinsdag tot schermutselingen tussen Taiwanese en Japanse schepen.

VliegdekschipHet vliegdekschip "Liaoning" werd officieel in actieve dienst genomen, aldus een mededeling van het Chinese ministerie van Defensie. Het schip is genoemd naar een noordoostelijke provincie van het land. Het vaartuig zal "een belangrijke rol spelen om de soevereine belangen van de staat te verdedigen", aldus het ministerie van Defensie.

Volgens onafhankelijke experten zal het evenwel nog enkele jaren duren vooraleer Peking over een compleet operationele groep van marineluchtvaarttroepen beschikt. Volgens hen is China ook van plan om nog twee andere vliegdekschepen te bouwen.

Spanningen lopen op

Ondertussen lopen de spanningen in het territoriale conflict om de eilandengroep in de Oost-Chinese Zee verder op. Vissersboten en kustwachtschepen uit Taiwan en Japanse patrouilleschepen gebruiken het waterkanon tegen elkaar. De Taiwanese boten kwamen tot op 5,5 kilometer van de eilanden, binnen wat Tokio als Japanse territoriale wateren beschouwt. De vloot is nu op de terugweg naar Taiwan.

De archipel wordt bestuurd door Tokio, maar geclaimd door zowel China als Taiwan. De Taiwanese vloot van 58 vissersboten en 12 schepen van de kustwacht werd naar de eilandengroep gestuurd om de claim van Taiwan kracht bij te zetten. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners