China wilde Khaddafi op einde nog wapens leveren

05/09/11 om 17:00 - Bijgewerkt om 17:00

China was, ondanks het VN-embargo, bereid het op zijn einde lopende Khaddafiregime wapens te leveren.

In de laatste weken van het regime onder dictator Muammar Khaddafi probeerde China nog wapens te verkopen aan Libië, ook al was dat door een VN-embargo verboden. Zo schrijven de New York Times en het Canadese dagblad The Globe and Mail op gezag van functionarissen van de Libische overgansgregering.

De functionarissen baseerden zich op documenten in het Arabisch die door een Canadese journalist zijn gevonden en die volgens het voorlopig bewind authentiek zijn.

Uit die documenten blijkt dat Libische veiligheidsfunctionarissen op 16 juli naar Peking trokken om er wapens te gaan kopen. Chinese staatsbedrijven wilden voor 200 miljoen dollar onder meer pantsers, raketwerpers, draagbare grond-luchtraketten en munitie aan Khaddafi verkopen. De wapens zouden geleverd worden via Algerije en Zuid-Afrika.

Net als China zelf waren die landen ertegen dat de Verenigde Naties de NAVO toestemming gaven geweld te gebruiken tegen Khaddafi. Wel zeiden ze achter het wapenembargo te staan dat de VN eerder hadden afgekondigd.

'Slechte vooruitzichten voor zaken doen met Libië'

Een militaire woordvoerder van de Libische rebellen zei dat alle landen die sancties tegen Libië hebben geschonden slechte vooruitzichten hebben op zaken doen met Libië, dat olierijk is.

Medewerkers van het State Department en het Pentagon zeiden van niets te weten en meer tijd nodig te hebben om de documenten te bestuderen. Een hoge NAVO-diplomaat in Brussel uitte ernstige twijfels, eraan toevoegend dat de documenten hem niet bekend waren.

Leden van de sanctiecommissie van de VN zeiden dat hen niets is gerapporteerd van een doorbreken door China van het wapenembargo tegen Khaddafi. (Belga/SD)

Onze partners