China waarschuwt Trump voor gevaarlijke militaire operatie tegen Noord-Korea

Amerikaans president Donald Trump en Chinees president Xi Jinping op wandel in Palm Beach, Florida tijdens een ontmoeting in Mar-a-Lago, 7 april 2017. © Reuters

“Militaire acties tegen Noord-Korea zijn veel riskanter dan een raketaanval op Syrië.” China waarschuwt de Verenigde Staten voor een gevaarlijke militaire operatie tegen Noord-Korea.

Het is klare taal, donderdag in een editoriaal in de Engelstalige Chinese krant Global Times, die gecontroleerd wordt door de Chinese overheid.

Als Pyongyang een hopeloze tegenaanval uitvoert, zal Washington in een dilemma terechtkomen.

“De regering-Trump mag dan wel de druk op Noord-Korea opvoeren, wat aan de buitenwereld de indrukt geeft dat ze militair kunnen optreden en zelfs een ‘onthoofdingsaanval’ kunnen lanceren”, aldus de krant. “Maar als Pyongyang een hopeloze tegenaanval uitvoert, zal Washington in een dilemma terechtkomen.”

In het editoriaal wordt gewaarschuwd dat een aanval tegen Noord-Korea veel riskanter is dan een raketaanval op Syrië. “Pyongyang kan een zware slag toebrengen aan Zuid-Korea. Los van de Noord-Koreaanse nucleaire capaciteiten, kan een radiologisch wapen of ‘vuile’ bom op Zuid-Korea nucleaire vervuiling veroorzaken, wat ondraaglijk zou zijn voor de Amerikaanse bondgenoot.”

Indien de situatie op het Koreaans schiereiland escaleert, zal dat belangrijke machtsrelaties onder druk zetten, klinkt het nog. “Indien er op grote schaal verkeerde inschattingen worden gemaakt, zal de situatie niet meer onder controle zijn. En het is vrij duidelijk dat Washington zich niet heeft voorbereid op het ‘worst-case scenario’. De VS hebben momenteel niet de macht om globale aangelegenheden te regelen. Het Witte Huis moet zich daarvan bewust zijn.”

“Of het nu gaat om het omverwerpen van Assad of de eis aan Pyongyang om zich over te geven, dat kan niet op korte tijd bereikt worden”, besluit het editoriaal. “De strategische cirkel van Washington heeft de onzekerheden onderschat.”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de toon tegenover Pyongyang versterkt, en verklaard dat de VS zelfs zonder China actie zouden kunnen ondernemen tegen Pyongyang.

De VS hebben momenteel niet de macht om globale aangelegenheden te regelen. Het Witte Huis moet zich daarvan bewust zijn.

Lees ook het interview met Noord-Korea-expert Koen De Ceuster: Wie moeten we het meest vrezen, Kim Jong-un of Donald Trump?

President Trump verklaarde woensdag wel dat de relatie tussen hem en de Chinese president XI Jinping verbeterd is na hun ontmoeting van vorige week in Washington, en dat hij denkt dat Peking hem zal helpen met Noord-Korea. Hij drukte ook zijn tevredenheid uit over de beslissing van Peking om de import van Noord-Koreaanse steenkool te blokkeren. “Dat kan efficiënt zijn of niet”, aldus Trump over de sanctie tegen Noord-Korea. “Als het niet efficiënt blijkt te zijn, zullen wij dat wel zijn, dat kan ik jullie beloven.”

Partner Content