China verhoogt defensiebudget met 7 procent

Chinese soldaten tijdens militaire training © Reuters

Voor het eerst in zes jaar stijgt het Chinese defensiebudget met minder dan 10 procent. Toch blijven landen in de regio de militaire Chinese uitbreiding met argusogen volgen.

In China gaat het defensiebudget in 2016 omhoog met 7 tot 8 procent. Een bescheiden verhoging, naar Chinese normen. Het is namelijk de eerste keer sinds 2010 dat het budget minder dan 10 procent groeit. Dat schrijft The Guardian.

Hoewel het definitieve cijfer pas zaterdag bekendgemaakt wordt, lekte nu reeds uit dat de Chinese regering dit jaar zo’n 7 procent meer zal uitgeven aan Defensie. Een lichte daling in vergelijking met 2015, toen stegen de uitgaven nog met 10,1 procent (zo’n 124 miljard euro).

De lagere groei is te wijten aan de economische problemen van het land. Zo groeide de economie in 2015 ‘slechts’ met 7,3, het laatste cijfer in 25 jaar. Hoewel het Chinese leger met 300.000 soldaten werd teruggebracht tot 2 miljoen, blijft het nog steeds het grootste leger ter wereld. In geval van nood kunnen daarbovenop nog eens 3,25 miljoen reservisten gemobiliseerd worden.

Toch besteedt China, in verhouding met het totale budget, geen recordbedrag aan zijn leger. Die ‘eer’ gaat, met zo’n 523 miljard dollar, naar de Verenigde Staten.

Raketten

Landen in de regio kijken al langer met argusogen naar de uitbreidende Chinese krijgsmacht. Enkele weken geleden nog leek het slepende conflict in de Zuid-Chinese Zee te escaleren. China zou raketten hebben geplaatst op een van de eilanden. Het is de Amerikaanse zender Fox News die satellietbeelden van ImageSat International (ISI) in handen kreeg, waarop 16 raketlanceerders en een radarsysteem te zien zouden zijn op Woody-eiland (Yongxing in het Chinees). Dat is het grootste eiland van de Paraceleilanden, die sinds meer dan 40 jaar onder de controle van China staan maar ook door Taiwan en Vietnam geclaimd worden.

China versus VS

China maakt al decennia aanspraak op vrijwel de gehele Zuid-Chinese Zee

China maakt al decennia aanspraak op vrijwel de gehele Zuid-Chinese Zee. Peking negeert de claims van buurlanden (Vietnam, de Filipijnen, Brunei en Maleisië) op diezelfde zee. Drie jaar geleden voerde China de druk op door te starten met grootschalige landwinning op riffen die onder meer de Filipijnen en Vietnam als hun landgebied beschouwen. Deze kleinere landen kunnen niet concurreren met China en schuren daarom steeds vaker aan bij de VS, zodat twee grote machtsblokken tegenover elkaar komen te staan.

‘Een aanvaring tussen het Chinese Volksbevrijdingsleger en bijvoorbeeld de Filipijnse marine in een verre tropische zee zal de wereld niet naar het randje van de afgrond brengen. Een militaire confrontatie tussen de Verenigde Staten en China doet dat echter wel’, aldus Marije Vlaskam, correspondent voor De Volkskrant in China.

Ook Japan en Australië erkennen de Chinese claims niet en steunen de Zuidoost-Aziatische landen door militaire aanwezigheid. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content