China tempert hoop op Chinese hulp bij Westerse schuldencrisis

15/09/11 om 10:25 - Bijgewerkt om 10:25

Nadat de Chinese premier Wen Jiabao een 'helpende hand' had gesuggereerd, wordt die hulp aan de EU en de VS nu getemperd.

Zhang Xiaoqiang, de vice-voorzitter van de Hervormings- en Ontwikkelingscommissie (NDRC) temperde de verwachtingen op een Chinese redding van Europa en de Verenigde Staten tijdens voor de schuldencrisis.

Hij drong er tijdens een panelgesprek op het World Economic Forum in Chinese Dalian op aan dat Europese landen hun eigen huis in orde moeten brengen: "Europa, de Verenigde Staten en Japan moeten het juiste beleid voeren naargelang hun situatie en hun verantwoordelijkheden opnemen", aldus Xiaoqiang, die de uitspraken van premier Wen Jiabao van woensdag verduidelijkte.

Staatsobligaties in ruil voor open stellen markten

Die laatste verklaarde woensdag dat China "een helpende hand" zou reiken en investeringen in Europa zou opvoeren. China zal "naargelang zijn mogelijkheden" Europese staatsobligaties blijven kopen, klonk het ook donderdag, zowel uit de mond van Zhang Xiaoqiang als van Guo Shuqing, voorzitter van de Chinese Constructiebank.

In ruil verwacht China dat de EU en de VS in ruil hun markten openstellen. Wen verwees woensdag ook naar de vraag van China om door de EU als markteconomie beschouwd te worden. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners