China roept alle partijen op om te onderhandelen over Noord-Koreaanse crisis

06/08/17 om 09:36 - Bijgewerkt om 10:07

Bron: Belga

China en Noord-Korea hebben vandaag bilaterale gesprekken gevoerd in de Filipijnse hoofdstad Manila. China heeft alle partijen in de Noord-Koreaanse crisis opgeroepen om terug aan de onderhandelingstafel te gaan zitten om ervoor te zorgen dat Noord-Korea stopt met zijn nucleair wapenprogramma.

China roept alle partijen op om te onderhandelen over Noord-Koreaanse crisis

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho (links, naast Kim Jong Un) sprak vandaag met zijn Chinese ambtsgenoot Wang Yion. © AFP

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties legde zaterdag Noord-Korea nieuwe sancties op. Die waren een antwoord op twee tests met intercontinentale ballistische raketten die Noord-Korea vorige maand uitvoerde. De tot nu toe zwaarste sancties zullen de inkomsten uit export van het communistische land erg raken De sancties omvatten onder andere verdere restricties op de uitvoer van steenkool, ijzererts en zeevruchten.

Ook China keurde de resolutie mee goed. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yion had vandaag in Manila een gesprek met zijn Noord-Koreanse ambtsgenoot Ri Yong-ho. Volgens Wang zijn de sancties 'noodzakelijk' zijn, maar 'niet het ultieme doel'. 'Het is onze bedoeling om alle partijen opnieuw rond de tafel te krijgen om te onderhandelen, zodat we een oplossing vinden via gesprekken'.

Onze partners