China neemt 100.000 ton zombievlees uit jaren 70 in beslag

25/06/15 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:29

Illegaal gesmokkeld vlees dat 40 jaar oud was, zou aan de consument verkocht worden, indien de douane het niet in beslag had genomen.

China neemt 100.000 ton zombievlees uit jaren 70 in beslag

© Reuters

De Chinese douane heeft tijdens razzia's in het hele land meer dan 100.000 kubieke ton illegale bevroren kippenvleugels, rundvlees en varkensvlees in beslag genomen, waarvan een deel al meer dan 40 jaar oud was. Het vlees is in totaal 3 miljard yuan (431 miljoen euro) waard.

Smokkelaars kopen het vlees over het algemeen aan bodemprijzen in andere landen en brengen het in koelcontainers via Hongkong en Vietnam naar China. Ze huren woningen in grensgebieden, om zo de producten naar Chinese grenssteden te brengen en daarna naar de centraal-Chinese stad Changsa, om het vlees te verspreiden via een nationaal netwerk.

'Ik moest bijna overgeven'

"De producten vulden een volledige ruimte. Het stonk er erg, ik moest bijna overgeven toen ik de deur opende", aldus een douanier.

In totaal werden een 130-tal verdachten opgepakt in 14 provincies en regio's. Het vlees vormt niet alleen een groot gevaar voor de gezondheid, maar de smokkelaars omzeilen zo ook belastingen, klinkt het bij de douane.

Het is niet het eerste voedselschandaal in China. In 2008 belandden 54.000 baby's in het ziekenhuis na het drinken van vervuild melkpoeder dat besmet was met de giftige substantie melamine. (TE)

Lees meer over:

Onze partners