China lanceert controversieel spelletje: 'Schiet op Japanse oorlogsmisdadigers'

28/02/14 om 12:11 - Bijgewerkt om 12:11

De spanningen tussen Peking en Tokio laaien opnieuw op door de lancering van een omstreden Chinees spelletje.

China lanceert controversieel spelletje: 'Schiet op Japanse oorlogsmisdadigers'

© /

In tijden van toenemende spanningen over territoriale zaken en Japanse oorlogsmisdaden heeft een officieel Chinees nieuwsportaal een onlinespelletje gelanceerd waarin spelers Japanse oorlogsmisdadigers kunnen neerschieten.

In 'Schiet op de duivels' kunnen de deelnemers kiezen uit de 14 klasse A oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog waar het omstreden Yasukuni-schrijn in Tokio aan gewijd is. In december was er nog heel wat ophef toen de Japanse eerste minister Shinzo Abe een bezoek bracht aan het schrijn.

Het selectiescherm in de game toont de biografieën van de 14 Japanners en beschrijft hun rol in de oorlog. 'Het doel is om via een populaire spelvorm de misdaden van de Japanse indringers aan de kaak te stellen en internauten de geschiedenis te laten herinneren en de vrede te koesteren', aldus de ontwikkelaars van 'Schiet op de duivels'.

Op dezelfde dag als de lancering van het spelletje introduceerde China twee nieuwe nationale feestdagen. Op 3 september wordt voortaan de Japanse nederlaag in de Tweede Wereldoorlog herdacht en op 13 december de slachtoffers van het bloedbad van Nanjing in 1937, toen het Japanse leger zes weken lang dood en vernieling zaaide in de stad.

Lees meer over:

Onze partners