China is 'ernstig bezorgd' om Korea

03/04/13 om 12:26 - Bijgewerkt om 12:26

De Chinese viceminsiter van Buitenlandse Zaken heeft in gesprekken met ambassadeurs van Noord- en Zuid-Korea en van de Verenigde Staten gezegd dat Peking 'ernstig bezorgd' is om de oplopende spanningen op het Koreaanse schiereiland.

China is 'ernstig bezorgd' om Korea

© AFP

De Chinese viceminsiter van Buitenlandse Zaken Zhang Yesui heeft in gesprekken met ambassadeurs van Noord- en Zuid-Korea en van de Verenigde Staten gezegd dat Peking 'ernstig bezorgd' is om de oplopende spanningen op het Koreaanse schiereiland.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

Ongebruikelijk

China heeft alle partijen opgeroepen om kalm te blijven en terughoudendheid aan de dag te leggen en geen acties te ondernemen die als provocerend kunnen worden beschouwd en de situatie kunnen verergeren, luidt het. Peking zegt te hopen dat het conflict kan worden opgelost door middel van overleg.

China is het gewend om naast een onvoorspelbaar buurland als Noord-Korea te leven, maar het ongebruikelijke overleg met de drie ambassadeurs geeft aan dat Peking steeds nerveuzer wordt van de spanningen in de regio.

Ook Rusland heeft de situatie in Korea al 'uiterst explosief' genoemd.

Oorlog

De spanningen op het Koreaanse schiereiland lopen de jongste weken sterk op. Noord-Korea dreigt met een aanval op de VS en zijn militaire basissen in de Stille Oceaan. Het regime in Pyongyang zei vorige week ook in oorlog te zijn met het Zuiden. Vanochtend belette Noord-Korea de Zuid-Koreaanse werknemers om het gezamenlijke industriële complex van Kaesong binnen te gaan.

Noord-Korea is boos om de nieuwe sancties die de VN het land oplegde na een nieuwe kernproef in februari en om de gezamenlijke militaire oefeningen van het Zuiden en de VS.

Lees meer over:

Onze partners