China en Rusland verwerpen kritiek op veto Syrië-resolutie

06/02/12 om 15:24 - Bijgewerkt om 15:24

China en Rusland wijzen de felle reacties op hun veto tegen een VN-resolutie die het Syrische geweld tegen burgers veroordeelt. 'Hysterie' en 'wij beschermen Syrië niet', klinkt het in Moskou en Peking.

China heeft de Amerikaanse kritiek op zijn veto in de Veiligheidsraad tegen Syrië van de hand gewezen. "Wij beschermen niemand en wij zijn tegen niemand. Wij beschermen gerechtigheid rond de kwestie Syrië", zei woordvoerder Liu Weimin van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, verwijzend naar kritiek door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton die van "travestie" gewag had gemaakt.

"Wij denken dat het relevante Chinese standpunt in het fundamenteel belang van Syrië en zijn bevolking is. Onze bedoeling is het Chinese volk te vrijwaren van oorlogsvoering in plaats van de zaak nog moeilijker te maken", zei Liu.

"Wij hebben consistent de onderscheiden partijen in Syrië opgeroepen het geweld te beëindigen, vooral (dat geweld) dat slachtoffers onder onschuldige burgers maakt", zei de woordvoerder. "Jammer genoeg hebben de landen die de resolutie voorstelden een stemming geforceerd, ondanks ernstige verschillen onder onderscheiden partijen".

Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov: 'Reacties grenzen aan hysterie'

Bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft ook Moskou de kritiek op zijn veto tegen een door het Westen en de Arabische Liga geschraagde resolutie van de hand gewezen. Sommige reacties "grenzen aan hysterie", zei Lavrov die morgen naar Damascus reist.

Hij wrijft de "internationale gemeenschap" aan, niet met de stemming te hebben gewacht tot men zich zelf een beeld van de situatie in Syrië had gemaakt. "Het is treurig dat de resolutie zo een lot kende", zei de bewindsman.

Rusland wou eerst Assad spreken

Vele van de voor Moskou en Peking heikele punten zijn tijdens de onderhandelingen uit het document gehaald. In ieder geval is het ontwerp overijld ter stemming voorgelegd.

Rusland had uitdrukkelijk om nog een paar dagen respijt gevraagd, tot Lavrov en hoofd van de buitenlandse geheime dienst Michail Fradkov zelf Syrië en dictator Bashar Al-Assad hadden bezocht.

Rusland: 'Enkel als militaire inmenging uitgesloten is kan een resolutie'

Moskou wil een resolutie enkel onderschragen als een militaire inmenging tegen Damascus uitdrukkelijk wordt uitgesloten en indien beide partijen in het conflict tot een dialoog worden opgeroepen. Rusland wil daarmee vermijden wat er rond Libië is gebeurd. Bij de stemming over de Libië-resolutie had Moskou zijn veto niet gebruikt en daarmee de weg vrijgemaakt voor een militair ingrijpen via een ruime interpretatie van de resolutie. (Belga/SD)

Onze partners