China en Rusland steunen Syrië met veto in Veiligheidsraad

05/02/12 om 09:58 - Bijgewerkt om 09:58

De vetomachten Rusland en China hebben op een speciale zitting van de VN-Veiligheidsraad de goedkeuring van een Syrië-resolutie verhinderd. Ze oogsten daarmee woede en veel kritiek.

China en Rusland steunen Syrië met veto in Veiligheidsraad

© Reuters

De vetomachten Rusland en China hebben bij een stemming op een speciale zitting van de VN-Veiligheidsraad de goedkeuring van een Syrië-resolutie verhinderd. Met name Moskou had lang op voorhand duidelijk gemaakt dat het van zijn veto zou gebruikmaken. Veel westerse landen reageren woedend.

De door Marokko ingediende ontwerptekst van de resolutie had wel de steun van de andere dertien leden van de Veiligheidsraad, hoewel eerder ook de niet-permanente leden Zuid-Afrika en India bedenkingen hadden geuit.

De ontwerptekst sprak "de steun" van de VN uit voor het Arabische transitieplan (waardoor indirect toch sprake is van de eis dat dictator Bashar Al-Assad ontslag neemt en een regering van nationale eenheid wordt gevormd). Voorts veroordeelt de tekst "de repressie" door het Syrische regime zonder, zoals Moskou dat wilde, ook het geweld van de gewapende oppositie te veroordelen.

China en Rusland noemden de resolutie onevenwichtig en vinden niet dat Assad moet opstappen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov reist binnenkort af naar Assad om met hem overleg te gaan plegen.

Interne politiek

Het was de tweede keer dat Moskou en Peking een VN-resolutie over Syrië blokkeren. Beide landen lagen ook lang dwars over de militaire interventie in Libië. Volgens waarnemers is deze houding te verklaren door de binnenlandse politiek van beide grootmachten. Zij willen ook ten alle prijze buitenlandse 'bemoeinissen' vermijden. De Russische en Chinese regimes liggen ook soms onder vuur omwille van hun beperkte democratie en bedenkelijk omgang met onder andere mensenrechten en vrijheid op meningsuiting.

Syrische Nationale Raad noemt Rusland en China verantwoordelijk voor escalatie moorden en genocide

Het dubbele veto stuit op onbegrip bij de Syrische Nationale Raad, die een groot deel van de oppositie groepeert. "De Syrische Nationale Raad acht de twee regeringen verantwoordelijk voor de escalatie van de moorden en de genocide; en vindt dat met deze onverantwoorde stap het Syrische regime toelating krijgt om mensen te doden", luidt het in een mededeling.

VS woedend: 'Walgelijk dat enkele leden een oplossing voor Syrië beletten'

De VS reageerden woedend op de veto's van China en Rusland: "Het is walgelijk dat enkele leden ons beletten om een oplossing te vinden voor de steeds dieper wordende crisis in Syrië." Volgens de Amerikaanse VN-gezant Susan Rice is de handelwijze van Moskou en Peking "schandalig". Zij zegt dat Rusland en China een "laffe tiran beschermen".

Groot-Brittanië: 'Assad wordt aangemoedigd nog meer te moorden'

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague laten Rusland en Moskou "de Syrische bevolking in de steek: het brute regime van Assad wordt zo aangemoedigd nog meer te moorden."

Uri Rosenthal, de minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, zei dat het veto een "enorme klap is voor de Syrische bevolking".

Ook uit andere Arabische landen komt er reactie. De Tunesische president Moncef Marzouki heeft de Syrische ambassadeur uit het land gezet en roept de andere landen uit de Arabische wereld op om hetzelfde te doen.

Nieuw geweld: 12 doden

Twaalf mensen, onder wie drie burgers en negen militairen, zijn om het leven gekomen bij nieuw geweld. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten. De negen soldaten werden in de nacht van zaterdag op zondag in het noordwesten van het land gedood bij gevechten met deserteurs, aldus het Observatorium. Ze sneuvelden bij drie verschillende gevechten in
Jabal al-Zawiya in de provincie Idlib. Daarbij raakten ook 21 soldaten gewond.

Volgens het Observatorium vonden er ook in Hara, in de zuidelijke provincie Daraa, gevechten plaats tussen de regeringstroepen en deserteurs. Maar er bestaat nog geen duidelijkheid over de
balans.

Ook doodde het leger drie burgers, onder wie een 14-jarig kind, bij drie afzonderlijke incidenten in de provincies Idlib, Homs en Damascus. (Belga/SD)

Onze partners