"China akkoord met herenigd Korea onder Seoul"

30/11/10 om 12:19 - Bijgewerkt om 12:18

Uit door WikiLeaks gelekte Amerikaanse documenten blijkt dat Peking zich steeds meer distantieert van Pyongyang.

"China akkoord met herenigd Korea onder Seoul"

© Epa

Uit door WikiLeaks gelekte vertrouwelijke Amerikaanse documenten blijkt dat China zich steeds meer distantieert van het Noord-Koreaanse regime. Peking heeft naar verluidt ook oren naar een herenigd Korea onder leiding van Zuid-Korea.

Dat meldt The Guardian. De Britse krant is een van de vijf dag- en weekbladen die de geheime documenten toegestuurd kregen van WikiLeaks.

Verwend kindDe documenten waarover The Guardian bericht, onthullen dat twee Chinese functionarissen aan de Zuid-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken hebben gezegd dat ze vonden dat Korea moest worden herenigd, onder leiding van Seoul, en dat dit standpunt ook steeds meer terrein won bij het Chinese leiderschap.

Uit andere documenten blijkt dat de Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken He Yafei aan Amerikaanse diplomaten heeft gezegd dat Noord-Korea "zich als een verwend kind heeft gedragen door rakettesten uit te voeren om de aandacht van Washington te trekken."

Ook noemde een Chinese ambassadeur het Noord-Koreaanse kernprogramma een bedreiging voor de veiligheid van de hele wereld, en is Peking bevreesd voor een ineenstorting van het regime in Pyongyang na de dood van dictator Kim Jong-il.

Bondgenoot

China geldt als de enige bondgenoot van het Noord-Koreaanse stalinistische regime.

De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn vorige week opnieuw hoog opgelopen na de dodelijke aanval van Noord-Korea op het Zuid-Koreaans grenseilandje Yeonpyong.

Lees meer over:

Onze partners