Chili herdenkt einde dictatuur van 25 jaar geleden

06/10/13 om 10:36 - Bijgewerkt om 10:36

Aanhangers van de regering en de oppositie hebben in Chili het einde van de militaire junta onder generaal Augusto Pinochet herdacht.

Chili herdenkt einde dictatuur van 25 jaar geleden

© reuters

"Vijfentwintig jaar geleden hebben miljoenen Chileense vrouwen en mannen 'neen' tegen de dictatuur gezegd", riep ex-presidente en kandidate van de linkse oppositiebeweging Nieuwe Meerderheid, Michelle Bachelet, zaterdag tijdens een toespraak voor partijvrienden.

Ook de Chileense rechterzijde, die Pinochet ooit steunde, herdacht de verjaardag. "Iedereen weet dat het leger niet naar regeringsmacht streeft, maar daar door burgers en politici om wordt gevraagd", zei de kandidate van de regeringspartij Alliantie voor Chili, Evelyn Matthei. "Later heeft Pinochet uit eigen beweging een referendum voorgesteld. En dat is uniek op internationaal vlak", zei de dochter van de luchtmachtgeneraal en junta-lid Fernando Matthei.

Op 5 oktober 1988 spraken de Chilenen zich in een volksraadpleging tegen de alleenheerschappij van Pinochet en voor vrije verkiezingen uit. (DPA/BO)

Lees meer over:

Onze partners