Chileense mijnwerkers willen allen laatst gered worden

11/10/10 om 14:08 - Bijgewerkt om 14:08

Woensdag wordt wellicht begonnen met de evacuatie van de 33 mijnwerkers die sinds 5 augustus vastzitten onder de grond, in een mijn in Chili.

Chileense mijnwerkers willen allen laatst gered worden

© Reuters

Woensdag wordt wellicht begonnen met de evacuatie van de 33 mijnwerkers die sinds 5 augustus vastzitten onder de grond, in een mijn in Chili. Toen hen gevraagd werd om een volgorde op te stellen, stonden verschillende kompels erop om als laatste naar boven gehaald te worden.

Dat heeft de Chileense minister van Gezondheid Jaime Manalich gezegd. "Dit toont aan dat er nog een sfeer van solidariteit en kameraadschap heerst," zei hij.

De eerste vier mijnwerkers die gered zullen worden, zijn geselecteerd door de autoriteiten, meldt de Chileense krant La Tercera.

Hun namen zijn niet gekend, maar waarschijnlijk gaat het om de meest ervaren en mentaal sterkste mijnwerkers, voor het geval er iets zou mislopen tijdens de eerste evacuaties.

Uur per mijnwerker

Zondag werd begonnen met het verstevigen van de schacht die werd gegraven naar de schuilplaats van de mijnwerkers. Dat moet omstreeks maandagmiddag Belgische tijd voltooid zijn.

Daarna zijn nog twee dagen nodig om de installatie in orde te brengen die de reddingscapsules moet neerlaten en weer optrekken. Als die constructie er staat, wordt begonnen met de evacuatie. Het zal ongeveer een uur duren om één mijnwerker naar boven te halen.

Tegelijk wordt nog steeds aan een Plan C gewerkt. De boor om die schacht te graven zit al op 447 van de 597 meter. Plan A, dat het traagste van de drie bleek, werd een week geleden stopgezet.

Lees meer over:

Onze partners