Chileense mijnwerkers spraken voor het eerst met familie

30/08/10 om 10:58 - Bijgewerkt om 10:58

De hulpdiensten beginnen normaal maandag met het boren van een schacht om de kompels te bevrijden.

Chileense mijnwerkers spraken voor het eerst met familie

© EPA

De 33 mijnwerkers die vastzitten in een Chileense mijn hebben voor het eerst telefonisch contact gehad met hun familie. Maandag begint het boren van een reddingsschacht.

Elke mijnwerker kreeg één minuut de tijd om via een speciale telefoondraad met hun geliefden te praten. Tot dusver was alle communicatie beperkt tot geschreven briefjes.

Psychologen hadden er bij de familieleden op aangedrongen om zo optimistisch mogelijk te zijn tijdens het gesprek en niet te emotioneel te worden.

Een mijnwerker maakte van de gelegenheid gebruik om vanuit zijn benarde positie zijn vrouw ten huwelijk te vragen voor de kerk. Beiden waren 25 jaar geleden al burgerlijk getrouwd.

Schacht

De mijnwerkers zitten al sinds 5 augustus 700 meter onder de grond opgesloten in de mijn van San José, in het noorden van Chili. Via een nauwe schacht krijgen ze onder andere water, voedsel en medicijnen.

De hulpdiensten beginnen normaal maandagochtend (plaatselijke tijd) met het boren van een bredere schacht om de opgesloten kompels te bevrijden.

Door die nieuwe schacht, die een diameter van 66 centimeter zal hebben, zouden de 33 mijnwerkers één voor één bevrijd kunnen worden. Dat kan echter nog 90 tot 120 dagen duren.

Lees meer over:

Onze partners