Chicago: 'Tegen politieman die 17-jarige neermaaide, waren er eerder 20 klachten'

26/11/15 om 04:31 - Bijgewerkt om 04:31

Tegen de blanke politieman die dinsdag aangeklaagd werd voor de moord op een 17-jarige Afro-Amerikaan, waren eerder al een hele reeks klachten ingediend. De in totaal 20 klachten werden allemaal zonder gevolg geklasseerd.

Chicago: 'Tegen politieman die 17-jarige neermaaide, waren er eerder 20 klachten'

Tijdens demonstraties tegen politiegeweld in Chicago hanteerden sommige jongeren de staartechniek © REUTERS

Dat blijkt uit gegevens van de onafhankelijke databank Citizen Police Data Project.

De 37-jarige Jason Van Dyke werd dinsdag aangeklaagd voor moord omdat hij in oktober 2014 in Chicago Laquan McDonald had doodgeschoten. In totaal leegde hij zijn pistool met 16 kogels op de tiener, die van hem wegliep. Het merendeel van de schoten trof McDonald toen hij al uitgeteld op de grond lag.

'Buitensporig geweld'

Volgens de website Citizen Police Data Project, een database die door journalisten en de universiteit van Chicago wordt bijgehouden om het wangedrag van agenten in de stad in kaart te brengen, was de politieagent niet onomstreden. Sinds 2011 werden er namelijk al twintig klachten tegen hem ingediend, maar die werden stuk voor stuk zonder gevolg geklasseerd. In de helft van de gevallen ging het om een klacht wegens het "gebruik van buitensporig geweld". In meerdere gevallen werden daarbij verwondingen veroorzaakt. Ook blijkt uit de databank dat er eerder al een klacht wegens racistische beledigingen tegen Jason Van Dyke werd ingediend.

(Belga/RR)

Onze partners