Chicago: agent die 17-jarige zwarte doodschot vrij op borg

01/12/15 om 02:19 - Bijgewerkt om 02:21

Jason Van Dyke, de 37-jarige agent die in oktober vorig jaar een weglopende 17-jarige met 16 kogels om het leven bracht, is minder dan een week na zijn arrestatie terug op vrije voeten.

Chicago: agent die 17-jarige zwarte doodschot vrij op borg

Na het vrijgeven van de dashcams werd dagenlang gemanifesteerd in Chicago © REUTERS

Procureur Anita Alvarez had hem vorige week dinsdag, uren vooraleer politievideo's op bevel van de rechter werden vrijgegeven, aangehouden op beschuldiging van moord met voorbedachten rade. Ze had bij de aanhouding gepleit voor arrestatie zonder mogelijkheid tot borg.

Maandag verscheen Jason Van Dyke, geboeid aan handen en voeten, voor de rechter, die op vraag van de verdediging inging om wel een borgsom te bepalen en die zette op 1,5 miljoen dollar. Wat betekent dat 150.000 dollar beschikbaar moest gesteld worden. Dat was in enkele uren geklaard, en om 18 uur plaatselijke tijd was Van Dyke op vrije voeten. Zijn advocaat had volgens tv-zender ABC geargumenteerd dat hij de beschuldiging betwist, en dat hij geen vluchtrisico uitmaakt, omdat hij stevig geworteld is in de gemeenschap.

'Het systeem'

Op 20 oktober vorig jaar kwam de 17-jarige Laquan McDonald om het leven in een spervuur van politiekogels.

Jason Van Dyke

Jason Van Dyke © REUTERS

De jonge zwarte was gesignaleerd met een klein mes (7,5 centimeter) aan geparkeerde auto's. De politie kwam ter plekke, vroeg hem om zijn mes neer te gooien. In de plaats daarvan zou McDonald de voorruit van de politieauto beschadigd hebben, en minstens twee banden hebben doorprikt - een daarvan aan de politieauto.

De agenten vroegen om versterking, minstens 8 politieauto's kwamen ter plekke en achtervolgden de niet al te snel wegrennende McDonald (hij was volgens het autopsieverslag stoned).

De officiële politieversie was dat de 17-jarige zich gelanceerd had in de richting van de agent, die zich bedreigd had gevoeld en daarom 16 kogels had afgevuurd. Maar uit de dashcam-beelden, die 400 dagen na de feiten en fel tegen de zin van de politie en het stadsbestuur, door een rechter werden vrijgegeven, blijkt duidelijk dat McDonald alleen maar wegvlucht, dat hij nooit een bedreigende beweging maakt, en dat het merendeel van de kogels van Van Dyke hem raken terwijl hij al uitgeteld op de grond ligt.

De politie van Chicago, zeggen critici, hanteert al tientallen "het systeem", "de stiltecode", waarbij agenten mekaar indekken, en desnoods valse verklaringen afleggen om ervoor te zorgen dat collega's buiten schot blijven.

De dood van McDonald is het zoveelste geval in de recente geschiedenis waarbij een zwarte jongere sterft aan kogels die afgevuurd worden door een witte agent.

Onze partners